KHW: Porozumienia brak. "Czternastka" w dwóch ratach

Lut 05, 2016

Zarząd Katowickiego Holdingu Węglowego SA (KHW) jednostronnie zdecydował, że nagroda roczna ("czternastka") za 2015 rok zostanie wypłacona w dwóch ratach - pierwszą część świadczenia, wynoszącą 1200 złotych netto na zatrudnionego, górnicy otrzymają 5 lutego; resztę, wyliczaną indywidualnie - do 2 lipca. Cześć związkowców odmówiła podpisania gotowego porozumienia, które gwarantowało pracownikom wypłatę pierwszej raty na poziomie 2100 zł netto, stąd arbitralna decyzja pracodawcy.

- Obecne uwarunkowania nie pozwalają na kolejne (po grudniu) dokonanie dwóch wypłat (bieżącej płacy i nagrody) praktycznie w jednym czasie. Zarząd już kilka miesięcy temu uprzedzał o takim zagrożeniu stronę związkową - sygnatariuszy Holdingowego Układu Zbiorowego Pracy (HUZP). Proponował inne rozwiązania: jednorazową wypłatę w lipcu, rozłożenie wypłat na dwie raty w różnych terminach i kwotach - przekonuje Zarząd KHW w opublikowanym komunikacie.

Strona społeczna przez dłuższy czas sprzeciwiała się pomysłom forsowanym przez kierownictwo KHW, apelując do pracodawcy o przestrzeganie obowiązującego układu zbiorowego pracy oraz porozumienia z 17 listopada 2014 r., gdzie zapisano, że pracownicy otrzymują nagrodę roczną do 5 lutego, bez podziału na raty.

Ostatecznie, uwzględniając trudną sytuację firmy, w tym brak pieniędzy na jednorazową wypłatę "czternastki" przy konieczności bieżącej realizacji wynagrodzeń miesięcznych, przedstawiciele większości holdingowych organizacji związkowych zaakceptowali kompromisową propozycję sposobu wypłaty nagrody rocznej: 1 marca pracownicy KHW mieli otrzymać nie mniej niż 2000 zł netto (wstępne wyliczenie - 2100 zł), zaś do 1 czerwca - pozostałą część "czternastej pensji" wraz z odsetkami za okres od 5 lutego do dnia zapłaty drugiej raty w wysokości średniego rocznego kosztu pozyskania finansowania bankowego przez KHW (5 procent), naliczonymi od kwoty netto drugiej raty.

Porozumienia nie udało się jednak podpisać, bo jego treść zakwestionowały trzy związki zawodowe: Wolny Związek Zawodowy "Sierpień 80", Związek Zawodowy Górników w Polsce i Związek Zawodowy "Kontra". Tym samym nagroda roczna zostanie wypłacona na zasadach przyjętych przez Zarząd.