KW: Rada na czas przekształceń

Cze 03, 2015

Pracownicy Kompanii Węglowej SA (KW) wybrali 7-osobową Radę Pracowników III kadencji. Największą liczbę głosów w drugiej turze wyborów do tego gremium otrzymali kandydaci z listy wystawionej przez reprezentatywne organizacje związkowe: Jerzy Demski, Bogusław Hutek, Dariusz Potyrała, Jerzy Sawczuk, Przemysław Skupin, Krzysztof Stanisławski i Waldemar Stelmach. Frekwencja wyniosła 22,69 procent. Pierwsze zebranie nowej Rady odbędzie się najprawdopodobniej 17 czerwca.

Rady pracowników posiadają ustawową kompetencję do uzyskiwania od pracodawcy informacji na temat przedsiębiorstwa, m. in. działalności i sytuacji ekonomicznej pracodawcy, przewidywanych zmian stanu i struktury zatrudnienia oraz działań, które mogą powodować istotne zmiany w organizacji pracy lub podstawach zatrudnienia.

- Nawet jeśli Rada Pracowników KW III kadencji miałaby się zebrać tylko raz, to i tak warto ją powołać, i - przede wszystkim - warto w niej być. Bez obecności w Radzie największe organizacje związkowe będą miały ograniczony dostęp do informacji o planach pracodawcy, a te - wobec zamieszania towarzyszącego przekształcaniu się "starej" Kompanii w "nową" - mogą być bardzo różne - przekonywał jeszcze przed głosowaniem wiceprzewodniczący kompanijnej "Solidarności" Bogusław Hutek.

Drugą turę wyborów do Rady przeprowadzono 27 maja (pierwsza, przeprowadzona 22 kwietnia, została unieważniona ze względu na zbyt niską frekwencję). Głosować mogli niemal wszyscy pracownicy jednostek organizacyjnych Kompanii Węglowej SA - pozbawieni czynnego prawa wyborczego w tych wyborach są tylko pracownicy młodociani.

O 7 miejsc mandatowych ubiegało się 14 osób. Poszczególni kandydaci otrzymali następującą liczbę głosów (podkreśleniem oznaczono kandydatów ze wspólnej listy związkowej):
- Marek Adamczyk - 1276,
- Andrzej Babrała - 488,
- Jerzy Demski - 2891,
- Bogusław Hutek - 3024,
- Ryszard Kielar - 587,
- Arkadiusz Kluger - 615,
- Adam Kozubek - 2258,
- Paweł Pillar - 477,
- Dariusz Potyrała - 3102,
- Jerzy Sawczuk - 2711,
- Tomasz Seniow - 457,
- Przemysław Skupin - 2706,
- Krzysztof Stanisławski - 2395,
- Waldemar Stelmach - 2940.