Konferencja: Polityka klimatyczna - próba oceny. Co dalej?

Maj 18, 2015

O możliwościach ograniczenia zgubnego wpływu tak zwanej polityki klimatycznej Unii Europejskiej na polską gospodarkę, koncepcjach stworzenia polityki energetycznej i klimatycznej dostosowanej do polskich warunków i innych problemach będących pokłosiem "walki z ocieplaniem się klimatu" porozmawiają 29 maja w Katowicach uczestnicy organizowanej przez Komisję Krajową NSZZ "Solidarność" konferencji "Polityka klimatyczna - próba oceny. Co dalej?". Do dyskusji zaproszono polityków i naukowców.

Gościem specjalnym konferencji będzie dr Benny Peiser, dyrektor The Global Warming Policy Foundation - brytyjskiej organizacji non-profit zajmującej się problematyką globalnego ocieplenia i wpływu człowieka na ten proces, który wygłosi wykład pod tytułem "Przerwa w ocieplaniu klimatu a Konferencja Narodów Zjednoczonych w Paryżu: Konsekwencje dla Europejskiej Polityki Klimatycznej".

Następnie swoje prezentacje obejmujące zagadnienia związane z polityką klimatyczną przedstawią trzej prelegenci z Polski: prof. Leszek Marks z Uniwersytetu Warszawskiego ("Konsekwencje przyjęcia okresu epoki przedindustrialnej jako poziomu odniesienia dla realizacji celów polityki klimatycznej"), były wiceminister przemysłu i handlu Henryk Gabryś ("Ocena sytuacji ekonomiczno-gospodarczej Polski ze szczególnym uwzględnieniem sektora paliwowo-energetycznego od 2005 r.") oraz dr Bolesław Jankowski z firmy EnergSys ("Społeczno-gospodarcze skutki wdrażania polityki klimatycznej").

Całość podsumują związkowcy: przewodniczący Sekretariatu Górnictwa i Energetyki "S" Kazimierz Grajcarek oraz szef śląsko-dąbrowskich struktur "Solidarności" Dominik Kolorz.

PROGRAM KONFERENCJI

termin: 29 maja 2015 roku, godz. 14.00-17.00
miejsce: siedziba Zarządu Regionu Śląsko-Dąbrowskiego NSZZ "Solidarność" - Katowice, ul. Floriana 7

- godz. 14.00-14.10: słowo wstępne - zastępca przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" odpowiedzialny za struktury branżowe Bogdan Kubiak (w imieniu przewodniczącego Piotra Dudy)