Piotr Duda: Te wybory to spóźnione referendum emerytalne

Maj 08, 2015

- Najbliższe wybory (...) to tak naprawdę spóźnione referendum emerytalne, którego przeprowadzenie zablokowała nam koalicja PO-PSL. Więcej - te i przyszłe wybory parlamentarne zdecydują, czy uda się odwrócić cały szereg antypracowniczych i antyspołecznych decyzji podjętych przez PO i PSL z Donaldem Tuskiem, Ewą Kopacz i Bronisławem Komorowskim na czele - napisał przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" Piotr Duda w apelu do członków i sympatyków Związku.

Duda wskazał, że głos oddany na urzędującego prezydenta, który "wydłużył wiek emerytalny, ograniczył prawa obywatelskie do manifestowania swoich poglądów oraz wprowadził antypracownicze zmiany w kodeksie pracy" to głos za utrzymaniem obecnej sytuacji, w której społeczeństwo nie ma możliwości korzystania z narzędzi demokracji bezpośredniej, jakimi są obywatelskie referenda. Jednocześnie lider krajowych struktur "S" wyraził opinię, że ewentualną zmianę gwarantuje wybór Andrzeja Dudy, z którym Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność" podpisała "umowę programową".

- Dlatego apeluję do wszystkich członków i sympatyków "Solidarności", a także do wszystkich pracowników - weźcie udział w wyborach i zagłosujcie na Andrzeja Dudę. Nie wyobrażam sobie, aby pracownicy, a tym bardziej związkowcy oddali swój głos na obecnego prezydenta - Bronisława Komorowskiego - wezwał Piotr Duda.

Wybory prezydenckie z udziałem 11 kandydatów zostaną przeprowadzone w najbliższą niedzielę, 10 maja. Lokale wyborcze będą czynne od godziny 7. do 21. W obwodach głosowania utworzonych za granicą oraz na polskich statkach morskich głosowanie odbywać się będzie od godz. 7. do 21. czasu miejscowego.

W przypadku drugiej tury głosowanie odbędzie się 24 maja. Lokale wyborcze czynne będą w tych samych godzinach, co w pierwszej turze.