Z Jastrzębia do Domasłowic. Rajd "Zofiówki" po raz siódmy

Sie 18, 2010

W miniony weekend po raz siódmy odbył się rowerowy Rajd Komisji Zakładowej NSZZ "Solidarność" przy KWK "Zofiówka". Uczestnicy tej cyklicznej imprezy wystartowali w sobotę o godz. 8. spod Pomnika Porozumienia Jastrzębskiego przy kopalni "Zofiówka", gdzie wcześniej, w obecności wiceprezydenta Jastrzębia-Zdroju Krzysztofa Baradzieja, uczcili pamięć ludzi "S" sprzed 30 lat składając kwiaty. Tegoroczna trasa rajdu wiodła przez miejscowości położone w Polsce i Republice Czeskiej.

Sobotni etap rajdu z Jastrzębia przez Zebrzydowice, czeską Karwinę i miejscowości takie jak Pacalůvka, Žermanice i Soběšovice zakończył się pod wieczór w Domasłowicach Dolnych (Dolní Domaslavice). Tam, po zakwaterowaniu w ośrodku "Žermanka", uczestnicy imprezy otrzymali pamiątki, wzięli też udział w ognisku połączonym z pieczeniem kiełbasek.

Posileni w ten sposób uczestnicy rajdu mogli następnego dnia wyruszyć w drogę powrotną. Do Jastrzębia dotarli w godzinach popołudniowych.