JSW: Związkowcy do wicepremiera o załamaniu produkcji węgla

Sie 06, 2010

Organizacje związkowe działające w Jastrzębskiej Spółce Węglowej SA (JSW) przesłały pismo do wicepremiera i ministra gospodarki Waldemara Pawlaka, w którym poinformowały o poważnym załamaniu produkcji węgla typu 35 (hard). Związkowcy zwrócili uwagę, że Zarząd JSW nieprecyzyjnie przedstawia dane dotyczące obecnej sytuacji produkcyjnej, zaś dobry wynik ekonomiczny wynika jedynie z osiągania dobrej ceny na węglu typu 35, a nie z realizacji planu produkcyjnego.

- Dane przedstawiane przez Zarząd są nieprecyzyjne i nie przedstawiają rzeczywistej sytuacji produkcyjnej. Osiągnięty wynik finansowy za pierwsze półrocze 2010 roku jest efektem bardzo dobrej koniunktury rynkowej, w tym ceny, a nie - jak to przedstawia Zarząd - realizacją założonych planów - twierdzą związkowcy. W piśmie skierowanym do wicepremiera Waldemara Pawlaka zawarli krótką analizę sytuacji, z której wynika, że w kopalniach "Borynia", "Jas-Mos", "Pniówek" i "Zofiówka" nie wykonano założonej produkcji węgla przyjętej w Planie Techniczno-Ekonomicznym na 2010 rok. Brak realizacji planu nastąpił już w pierwszych miesiącach br.

Zdaniem przedstawicieli związków zawodowych ustalane zadania operacyjne na poszczególne miesiące 2010 roku w jednostkach organizacyjnych Spółki miały na celu ukrycie błędnych decyzji, które spowodowały załamanie produkcji. Z przestawianych przez Zarząd JSW materiałów wynika, że w wyżej wymienionych kopalniach nie wydobyto w pierwszym półroczu bieżącego roku około 450 tysięcy ton wysokiej klasy węgla koksowego, co przy obecnie osiąganych cenach tego surowca pomniejsza wartość uzyskanych przychodów o około 250 milionów zł. Strona związkowa podkreśla, że wielokrotnie zwracała Zarządowi uwagę na bardzo trudną sytuację w tych kopalniach i konieczność podjęcia niezbędnych działań. Żonglowanie statystykami w celu zamazania danych dotyczących realizacji założonych planów na 2010 roku z pewnością nie poprawi rzeczywistej sytuacji przedsiębiorstwa.

Dalej związkowcy zwracają uwagę na brak realizacji Planu Techniczno-Ekonomicznego w zakresie robót udostępniających na rok 2010, co w konsekwencji może doprowadzić do braku frontu wydobywczego w najbliższym czasie. Podkreślają, że obecna sytuacja produkcyjna wynika również z zaniedbań w robotach udostępniających w latach poprzednich i w związku z tym nie mogą obojętnie przyglądać się obecnej sytuacji. Nie będą też akceptować błędnych i nieodpowiedzialnych działań Zarządu JSW.

W swoim piśmie strona społeczna zaznacza, że tworząc strategię Spółki na lata 2010-2030 Zarząd JSW zapominał o najbliższej perspektywie funkcjonowania kopalń. Obecne działania w tym zakresie opierają się na kruchych fundamentach i są działaniami nie tylko nieodpowiedzialnymi, ale również szkodzącymi przyszłości JSW.

- Wyszukiwanie i eksponowanie zastępczych problemów nie przyczynia się do poprawy produkcji i wizerunku firmy. Mając na uwadze przyszłość przedsiębiorstwa oraz zatrudnionych w nim pracowników strona związkowa po raz kolejny sygnalizuje potrzebę prowadzenia rzeczywistego i uczciwego dialogu w niezbędnych kwestiach dotyczących przedsiębiorstwa - czytamy w końcowych fragmentach pisma wystosowanego do wicepremiera i ministra gospodarki.