"Cóż powiedzieć, żal odjeżdżać". Papieska wystawa w "Bobrku"

Od czwartku w cechowni KWK "Bobrek-Centrum" Ruch "Bobrek" można oglądać wystawę fotograficzną poświęconą pontyfikatowi papieża Jana Pawła II. Otwarcia ekspozycji dokonał biskup-senior diecezji gliwickiej Kościoła rzymskokatolickiego ksiądz Jan Wieczorek przy udziale Zbigniewa Gretki, jej kustosza. Podczas uroczystości lider zakładowej "Solidarności" Jarosław Grzesik wręczył duchownemu pamiątkową statuetkę - wyraz wdzięczności za zaangażowanie w obronę kopalni przed likwidacją.

Wystawa od ponad trzech lat pojawia się w różnych częściach Polski. Jej tytuł, "Cóż powiedzieć, żal odjeżdżać", nawiązuje do słów wypowiedzianych przez Jana Pawła II w sierpniu 2002 roku, gdy na lotnisku Kraków-Balice na zawsze żegnał się z ojczystym krajem.

Inauguracja ekspozycji zgromadziła ponad sto osób, głównie pracowników kopalni. Obecni byli również przedstawiciele dyrekcji zakładu oraz muzycy z Górniczej Orkiestry Dętej "Bytom" pod batutą Józefa Słodczyka, którzy zapewnili wydarzeniu profesjonalną oprawę muzyczną.

Papieska wystawa ma charakter czasowy. W jej uroczystym otwarciu uczestniczyło około 100 osób. (fot. MJ, SG)

Kilkadziesiąt eksponowanych fotogramów, opatrzonych podpisami przygotowanymi przez Katolickie Centrum Kultury w Krakówie, przedstawia całe życie Karola Wojtyły. Mamy zatem ujęcia z pielgrzymek do Polski, spotkań z wiernymi w bardziej kameralnym gronie czy poruszającej modlitwy przy żoliborskim grobie księdza Jerzego Popiełuszki, ale też mniej oficjalnych sytuacji, jak choćby narciarskich wypraw Karola Wojtyły. Ostatnie zdjęcia przedstawiają wydarzenia towarzyszące śmierci papieża i pogrzeb, który zgromadził setki tysięcy ludzi z całego świata.

Autorami zdjęć są tacy fotografowie jak m.in. osobisty fotograf Jana Pawła II Arturo Mari, Adam Bujak, Grzegorz Gałązka, Ryszard Rzepecki, Sylwester Adamczyk, Mieczysław Żbik i Jacek Maria Stroka.

Wizyta biskupa Wieczorka, który dokonał oficjalnego otwarcia wystawy, stała się pretekstem do złożenia podziękowań byłemu już ordynariuszowi diecezji za wsparcie udzielone bytomskim górnikom, którzy kilka miesięcy temu walczyli o dalszy byt swojego zakładu pracy. - Nie tak dawno, pamiętacie wszyscy, jak to wyglądało, prezydent naszego miasta zakwestionował plan ruchu kopalni, zakwestionował naszą przyszłość, a w zasadzie - już teraźniejszość. I to dzięki wsparciu, nie tylko duchowemu, ze strony księdza biskupa, możemy dzisiaj mówić o tym, że bezpiecznie fedrujemy, że roztacza się przed nami wizja normalnej przyszłości. Za to wszystko, księże biskupie, serdeczne "Bóg zapłać" - mówił w imieniu załogi KWK "Bobrek-Centrum" przewodniczący Komisji Zakładowej "S" Jarosław Grzesik, przekazując wieloletniemu zwierzchnikowi diecezji statuetkę, symbol górniczej wdzięczności.

Biskup-senior Jan Wieczorek i przewodniczący NSZZ "Solidarność" w kopalni "Bobrek-Centrum" Jarosław Grzesik. Okolicznościowa statuetka wręczona duchownemu to wyraz wdzięczności załogi za zaangażowanie byłego ordynariusza diecezji gliwickiej w obronę kopalni. (fot. MJ, SG)