WUG: Zgłoś nieprawidłowości

Wypadkowość w polskim górnictwie węglowym jest zbyt wysoka. Odpowiadając na ten stan rzeczy, Wyższy Urząd Górniczy (WUG) uruchomił specjalną skrzynkę pocztową, gdzie można przesyłać informacje o zaobserwowanych nieprawidłowościach w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy. Jeśli chcesz podzielić się swoimi uwagami na temat konkretnych przypadków łamania zasad bhp, pisz: bhp.uwagi@wug.gov.pl. Całodobowo czynny jest również telefon interwencyjny WUG: 327-361-947.

Statystyki strony

Nie będzie ustawy? Będą protesty PDF Drukuj
poniedziałek, 26 czerwca 2017 22:22

Górnicze centrale związkowe zwróciły się bezpośrednio do pani premier Beaty Szydło z wnioskiem o interwencję w sprawie przyspieszenia prac legislacyjnych nad rządowym projektem ustawy o ekwiwalencie pieniężnym z tytułu prawa do bezpłatnego węgla dla emerytów i rencistów przedsiębiorstw górniczych. Podpisani pod wnioskiem przedstawiciele strony społecznej podkreślili, że od października ubiegłego roku Komitet Ekonomiczny Rady Ministrów nie podjął w tej sprawie żadnej decyzji.

- Wśród emerytów i rencistów, którzy zostali pozbawieni prawa do bezpłatnego węgla narasta zniecierpliwienie - napisali. - W przypadku braku podjęcia działań przyspieszających decyzję w przedmiotowej sprawie związki zawodowe górnictwa węgla kamiennego będą zmuszone do zorganizowania manifestacji celem wyrażenia dezaprobaty dla przedłużającego się rozwiązania przedmiotowego problemu - zapowiedzieli.

Jak zaznaczyli autorzy pisma skierowanego na ręce szefowej rządu, 9 czerwca z wnioskiem do Komitetu Ekonomicznego Rady Ministrów o przyspieszenie prac nad projektem ustawy wystąpił również Minister Energii.

Aktualne wydanie gazety