JSW: Pracownicy przeróbki nie trafią do JZR

Lip 16, 2016

- Zarząd JSW S.A., biorąc pod uwagę stanowisko związków zawodowych (...), podjął decyzję o odstąpieniu od planowanego przejścia w trybie art. 23.1 Kodeksu Pracy pracowników ZPMW [Zakładu Przeróbki Mechanicznej Węgla - przyp. red. SG] KWK "Knurów-Szczygłowice" oraz pracowników ZPMW KWK "Budryk" do JZR [Jastrzębskich Zakładów Remontowych - przyp. red. SG] Sp. z o.o. - pismo zawierające oświadczenie tej treści otrzymały związki zawodowe z Jastrzębskiej Spółki Węglowej SA (JSW).

Pracownicy przeróbki pozostaną zatem w strukturach kopalń, a ich warunki pracy i płacy się nie zmienią.

Przejdą tylko zakłady

Przedstawiciele kierownictwa Spółki zapewnili, że przekazanie zakładów przeróbki mechanicznej węgla z KWK "Knurów-Szczygłowice" i KWK "Budryk" do Jastrzębskich Zakładów Remontowych Sp. z o.o. (JZR) dotyczyć będzie wyłącznie wniesienia w formie aportu do JZR wydzielonych składników majątków w postaci samych zakładów.

Dokument podpisany przez prezesa Zarządu JSW Tomasza Gawlika oraz wiceprezesa do spraw pracy i polityki społecznej Artura Wojtkowa mówi też o konieczności zawarcia nowego porozumienia zbiorowego, w którym pracodawca i organizacje związkowe "przyznają pracownikom ZPMW prawo do odmowy przejścia do JZR sp. z o.o. i wolę pozostania w zatrudnieniu JSW S.A.". Wymóg ten jest konsekwencją wydanego 13 listopada 2013 roku orzeczenia Sądu Najwyższego (sygn. akt I PK 107/13) dotyczącego realizacji zamiaru odstąpienia od przejęcia w trybie artykułu 23.1 Kodeksu pracy pracowników przez podmiot przejmujący zorganizowaną część przedsiębiorstwa.

Dotrzymać udzielonych gwarancji

1 lipca reprezentatywne organizacje związkowe funkcjonujące w JSW sprzeciwiły się próbie przeniesienia pracowników trzech zakładów przeróbczych z kopalń "Budryk" i "Knurów-Szczygłowice" (Ruch "Knurów", Ruch "Szczygłowice") do JZR, co zapowiedział Zarząd JSW.

Odpowiadając pracodawcy, przedstawiciele organizacji reprezentatywnych przypomnieli, że w poprzedzającym debiut giełdowy Spółki porozumieniu zawartym 5 maja 2011 roku pracownicy kopalń JSW zostali objęci 10-letnimi gwarancjami zatrudnienia i zachowania dotychczasowych zasad wynagradzania.

Ponadto - zgodnie z porozumieniem sprzed pięciu lat - warunki umów o pracę pracowników zakładów JSW mają pozostawać bez zmian i nie podlegać wypowiedzeniom do czasu zarejestrowania i wdrożenia w życie jednolitego Zakładowego Układu Zbiorowego Pracy dla Pracowników JSW SA, przy czym postanowienia porozumienia mają również zastosowanie przy ustalaniu warunków umów o pracę po dniu zawarcia porozumienia.

Przejęcie pracowników przez JZR w trybie artykułu 23.1 Kodeksu pracy bez ich zgody skutkowałoby koniecznością wypłaty tym pracownikom sporych pieniędzy.

Strona społeczna nie kwestionowała natomiast konieczności przeniesienia do JZR infrastruktury i budynków zakładów przeróbczych, dzięki czemu możliwe będzie pozyskanie dodatkowych środków finansowych na ich remont.