"Podnieśmy Polakom płacę minimalną": Podpisy już w Sejmie

Lip 18, 2011

Listy z podpisami obywateli popierających solidarnościowy projekt ustawy o podniesieniu płacy minimalnej są już w Sejmie. Rano zostały przewiezione sprzed budynku mazowieckiej "S" do siedziby parlamentu specjalnie wynajętym autobusem. W ciągu niecałych 3 miesięcy inicjatorom akcji udało się zebrać 300 tysięcy podpisów, choć do tego, by parlament zajął się projektem, wystarczyło 100 tysięcy. Związkowcy z Regionu Śląsko-Dąbrowskiego NSZZ "Solidarność" zebrali ich ponad 42 tysiące.

Związkowy projekt ustawy o płacy minimalnej zakłada jej stopniowe podnoszenie aż do poziomu 50 procent przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej.

Obecnie płaca minimalna wynosi 1386 zł brutto, co stanowi około 40 procent średniego wynagrodzenia (3466,33 zł w pierwszym kwartale bieżącego roku).

Zbiórkę podpisów od drugiej połowy kwietnia prowadziły struktury branżowe, regionalne i zakładowe NSZZ "Solidarność" na terenie całego kraju, również podczas majowych demonstracji w stolicach województw i wielkiej czerwcowej manifestacji w Warszawie. Teraz obywatelskim projektem ustawy zajmą się posłowie i senatorowie.