Dzień górniczego gniewu. 18 marca manifestacja w Katowicach

Mar 08, 2011

Wielka manifestacja górnicza przejdzie ulicami Katowic w przyszły piątek - zdecydowali przedstawiciele jedenastu branżowych organizacji związkowych. 18 marca o godz. 10. sprzed Spodka w kierunku Śląskiego Urzędu Wojewódzkiego wyruszą tysiące pracowników kopalń, aby zaprotestować m.in. przeciwko niezgodnym z prawem próbom prywatyzacji spółek węglowych i brakom w zatrudnieniu.

Jedenaście górniczych związków zawodowych postanowiło zewrzeć szyki i wspólnie wyrazić sprzeciw wobec polityki pogrążającej sektor. Chodzi przede wszystkim o próbę prywatyzacji Jastrzębskiej Spółki Węglowej SA (JSW) wbrew zapisom ustawowym i wobec zdecydowanego sprzeciwu załogi, znaczące pogorszenie się stanu bezpieczeństwa pracy spowodowane m.in. brakami w zatrudnieniu oraz brak reakcji rządu na niekorzystne dla Polski zasady wprowadzania w życie unijnego Pakietu Klimatycznego.

Górnicy zbiorą się przed katowickim Spodkiem i o godz. 10. wyruszą ulicami Katowic w kierunku Śląskiego Urzędu Wojewódzkiego, gdzie odbędzie się najważniejsza część manifestacji.

Organizacje zakładowe były przygotowane do takiej decyzji central związkowych. Przewodniczący Komisji Zakładowej NSZZ "Solidarność" KWK "Zofiówka" Roman Brudziński informuje, że "Solidarność" z JSW już teraz posiada deklaracje pracowników chętnych do wzięcia udziału w manifestacji. Na dzień dzisiejszy jastrzębska "S" byłaby w stanie wysłać po autokarze z każdej kopalni. Należy oczekiwać, że chętnych będzie znacznie więcej.