Płacowy pat w "Bogdance". Związki przystępują do sporu

Lut 09, 2011

Wczorajsze spotkanie przedstawicieli związków zawodowych z Zarządem Lubelskiego Węgla "Bogdanka" SA nie przyniosło rozstrzygnięć. Strona społeczna przedstawiła swoje postulaty płacowe, a prezes LW "Bogdanka" SA Mirosław Taras stwierdził, że w chwili obecnej nie ma możliwości ich realizacji. W tej sytuacji związki podtrzymały swoje stanowisko o wejściu w spór zbiorowy z Zarządem LW "Bogdanka" SA z dniem 2 lutego. Czego domagają się organizacje związkowe z "Bogdanki"?

Jeszcze w połowie grudnia organizacje związkowe działające w LW "Bogdanka" SA, w tym zakładowa "Solidarność", wezwały Zarząd Spółki do rozpoczęcia negocjacji płacowych na rok 2011 i określiły swoje żądania. Jak dowiadujemy się z protokołu rozbieżności spisanego 27 stycznia i pisma skierowanego na ręce Zarządu 2 lutego, cztery organizacje związkowe działające w LW "Bogdanka" zażądały:
- podwyżki przeciętnego średniomiesięcznego wynagrodzenia w roku 2011 o 4,5%,
- podwyższenia stawek płacy zasadniczej o 8% w ramach realizacji polityki płacowej na rok 2011,
- podjęcia czynności mających zapobiec licznym przypadkom dyskryminacji, nierówności pracowników, molestowania psychicznego i mobbingu, o czym na bieżąco informują sami pracownicy,
- powrotu do modelu współpracy związków zawodowych i Zarządu Spółki, jaki funkcjonował przed objęciem funkcji prezesa przez Mirosława Tarasa.

W zamian Zarząd proponuje wzrost przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia o 3,5%, przy czym miałby on zostać zrealizowany poprzez wzrost o 6% płacy zasadniczej i jednoczesne zmniejszenie średniomiesięcznego wskaźnika płacy pod ziemią o 7%.

W dokumencie z 2 lutego związkowcy poinformowali, że jeśli do 8 lutego nie zostanie podpisane porozumienie płacowe, strona społeczna przystąpi do sporu zbiorowego, co też się stało. Pod pismem podpisali się przedstawiciele NSZZ "Solidarność", Związku Zawodowego Górników w Polsce, Związku Zawodowego "Kadra" i Związku Zawodowego "Przeróbka".