Grzesik o "Strategii dla KW": Nasza opinia będzie pozytywna

Paź 25, 2011

W ubiegłą środę Zarząd Kompanii Węglowej SA (KW) poinformował Radę Pracowników KW o założeniach nowej "Strategii" dla Spółki. Przewodniczący Rady i szef górniczej "Solidarności" Jarosław Grzesik pozytywnie ocenia kompanijny dokument, zwłaszcza przewidywaną likwidację centrów wydobywczych i brak zapowiedzi zamykania kopalń oraz redukcji zatrudnienia. O planach Zarządu nie zostały na razie oficjalnie poinformowane organizacje związkowe działające w KW.

Podczas ubiegłotygodniowego spotkania kierownictwo Spółki przedstawiło członkom Rady podstawowe kierunki rozwoju Kompanii na najbliższe lata. Najistotniejsze są tutaj, zdaniem Jarosława Grzesika, dwa punkty: zmiana schematu organizacyjnego KW i brak planów co do likwidacji kopalń.

Likwidacja "przechowalni"

- Zmiany schematu, czyli likwidacji centrów, domagaliśmy się od samego początku. Ten punkt nowej "Strategii" jest realizacją postulatów wyrażanych wielokrotnie w stanowiskach przyjmowanych przez górniczą i kompanijną "S". Tutaj nasza opinia będzie na pewno pozytywna - mówi szef Sekcji Krajowej Górnictwa Węgla Kamiennego NSZZ "Solidarność".

Stworzone za czasów wiceministra gospodarki Pawła Poncyljusza centra wydobywcze to zatrudniająca kilkaset osób pośrednia struktura biurokratyczna pomiędzy Zarządem a dyrekcjami kompanijnych kopalń. Od początku była krytykowana przez organizacje związkowe za nieskuteczność w działaniu i wysokie koszta funkcjonowania, górnicy natomiast postrzegali centra jako "przechowalnie" dla urzędników mających tzw. plecy.

Bez powtórki z "Halemby"

Brak zapowiedzi likwidacji kopalń to kolejny pozytyw płynący z nowej "Strategii" dla pracowników. W poprzednim dokumencie podobnego typu Zarząd przewidywał likwidację kopalni "Halemba-Wirek", co wywołało gwałtowne protesty obawiającej się zwolnień załogi. Związkom zawodowym udało się wtedy skutecznie przekonać kierownictwo KW, że "Halemba-Wirek" ma przyszłość, a jej likwidacja jest nieuzasadniona. Teraz Kompania żadnych likwidacji nie planuje.

Utworzone natomiast zostaną Centrum Logistyki Materiałowej i Centrum Usług Księgowych. Dzięki temu - jak mówi Jarosław Grzesik - żaden z pracowników księgowości i logistyki nie straci zatrudnienia.

Nie przewiduje się również zmniejszenia zatrudnienia w Kompanii jako całości. Do 2020 roku zatrudnienie ma pozostać na co najmniej takim samym poziomie jak obecnie, a w optymistycznym wariancie może nawet wzrosnąć.

Po omówieniu przez Radę Nadzorczą KW i zaopiniowaniu przez kompanijną Radę Pracowników nastąpi ostateczne zatwierdzenie "Strategii", czego należy spodziewać się w grudniu.