Branżowa pielgrzymka na Jasną Górę już w niedzielę

Lis 19, 2019

Jak co roku, Krajowy Sekretariat Górnictwa i Energetyki (KSGiE) NSZZ „Solidarność” zaprasza wszystkich górników wraz z rodzinami, członków komisji zakładowych Związku oraz poczty sztandarowe do uczestnictwa w XXIX Pielgrzymce Górników na Jasną Górę, która odbędzie się 24 listopada 2019 roku.

Przypomnijmy, że rok temu do Częstochowy przybyło około 5 tysięcy pątników.

- Górnicy przybywają na Jasną Górę, aby za pośrednictwem naszej patronki, świętej Barbary, modlić się i zawierzyć swój los oraz los swoich zakładów pracy Przenajświętszej Matce (…). To jest zawód bardzo niebezpieczny, w związku z tym jednocześnie są oni bardzo wierzący, tak że coroczne pielgrzymowanie tutaj, na Jasną Górę, jest wielkim wydarzeniem dla górników i ich rodzin - mówił wówczas Jarosław Grzesik, przewodniczący KSGiE.

Uczestnicy pielgrzymki zbiorą się przed kościołem pod wezwaniem świętej Barbary między godziną 9.10 a 9.40. Zostaną przywitani przez ojca Ryszarda Deca, po czym utworzą pochód, by około godz. 10.20 dotrzeć na Jasną Górę. O tej właśnie godzinie ma nastąpić złożenie kwiatów przez górniczą delegację przy pomniku Prymasa Tysiąclecia.

Dziesięć minut później rozpocznie się nabożeństwo Drogi Krzyżowej na jasnogórskich wałach. Punktem kulminacyjnym będzie msza święta koncelebrowana w Kaplicy Matki Boskiej Częstochowskiej pod przewodnictwem biskupa pomocniczego diecezji opolskiej księdza Rudolfa Pierskały, z udziałem kapelana KSGiE ks. prałata Bernarda Czerneckiego, ks. Grzegorza Dymka, ks. Dariusza Pietrasia, ks. Grzegorza Stolczyka, o. Jana Zinówko i ks. prałata Jana Żaka. Początek o godz. 12.30 - pół godziny później niż dotychczas.

Pielgrzymkę zakończy odczytanie aktu zawierzenia Braci Górniczej i górniczych rodzin Matce Boskiej Częstochowskiej w Kaplicy Cudownego Obrazu.

Pełny program XXIX Pielgrzymki Górników na Jasną Górę publikujemy poniżej.

PROGRAM XXIX PIELGRZYMKI GÓRNIKÓW NA JASNĄ GÓRĘ

- godz. 9.10-9.40: zbiórka uczestników pielgrzymki oraz pocztów sztandarowych przy kościele pw. św. Barbary obok Jasnej Góry
- godz. 9.40-9.55: powitanie pielgrzymów przez proboszcza parafii pw. św. Barbary o. Ryszarda Deca
- godz. 10.00-10.20: przemarsz uczestników pielgrzymki wraz z pocztami sztandarowymi z kościoła pw. św. Barbary na Jasną Górę
- godz. 10.20-10.30: złożenie kwiatów przez delegację górników przy pomniku Prymasa Tysiąclecia
- godz. 10.30-11.45: nabożeństwo Drogi Krzyżowej
- godz. 12.30-14.00: msza święta koncelebrowana w Kaplicy Matki Boskiej Częstochowskiej (Cudownego Obrazu) pod przewodnictwem bp. pomocniczego diecezji opolskiej ks. Rudolfa Pierskały
- godz. 14.10-14.30: zawierzenie Braci Górniczej i górniczych rodzin Matce Boskiej Częstochowskiej w Kaplicy Cudownego Obrazu

Pielgrzymom towarzyszyć będzie Górnicza Orkiestra Dęta "Bytom".