Srebrna sztafeta z solidarnościowym akcentem

Cze 14, 2011

Srebrny Puchar Drużynowych Mistrzostw Polski Górników i Hutników wywalczyła sztafeta biegowa z udziałem Rafała Gałuszki, telefonisty z KWK "Bolesław Śmiały" w Łaziskach Górnych, członka zakładowej "Solidarności" i trzykrotnego mistrza Polski górników w biegu na 10 km. Zawody na dystansie 6x1700 metrów odbyły się 4 czerwca w ramach Biegu Sztafetowego Szlakiem Polskiej Miedzi organizowanego od lat przez Towarzystwo Krzewienia Kultury Fizycznej "Start" Polkowice.

W tegorocznej edycji imprezy udział wzięło 78 zawodników reprezentujących 13 drużyn. Nie zabrakło wśród nich Sokoła Knurów z udziałem jednego przedstawiciela branży hutniczej i pięciu górników. Trasa wiodła, tradycyjnie już, ulicami Polkowic.

Śląską sztafetę otworzył hutnik Piotr Bieliński, który wyprowadził drużynę na prowadzenie wśród górników i hutników oraz na ósmą pozycję wśród wszystkich ekip. Po przebiegnięciu 1700 metrów w czasie 5 minut 29 sekund i wypracowaniu pięciosekundowej przewagi nad kolejnym rywalem Bieliński przekazał pałeczkę Arturowi Obońskiemu z KWK "Knurów-Szczygłowice". Dalej biegli kolejno: ratownik z kopalni "Halemba" i wicemistrz Polski górników w biegu na 10 km Mirosław Połeć, Zbigniew Fijałkowski z tej samej kopalni, Grzegorz Szymura z KWK "Knurów-Szczygłowice", na ostatniej zaś zmianie Rafał Gałuszka. Ten ostatni wpadł na metę z czasem 5 minut 37 sekund, zapewniając Sokołowi Knurów 2. miejsce wśród górników i hutników. Zwyciężyła drużyna Zakładu Górniczego "Lubin", która od drugiej zmiany systematycznie powiększała swoją przewagę nad reprezentacją Górnego Śląska.

W klasyfikacji generalnej triumfowała sztafeta z Lęborka, wyprzedzając biegaczy z Bydgoszczy i Kowla.

Imprezie towarzyszyły zawody dodatkowe. Na krótszej trasie (4x500 metrów) walczyli przedstawiciele służb mundurowych. Zwyciężyli żołnierze z 11 Lubuskiej Dywizji Pancernej. Swoje biegi mieli także samorządowcy, prezesi i dyrektorzy - tutaj bezkonkurencyjna okazała się ekipa TKKF "Start" Polkowice.