Uczestnicy Biesiady niepełnosprawnym artystom

Mar 28, 2011

Jednym z akcentów ubiegłorocznej Biesiady Piwnej NSZZ "Solidarność" KWK "Knurów-Szczygłowice" Ruch "Knurów" była licytacja prac artystycznych wykonanych przez podopiecznych Fundacji imienia Brata Alberta. Środki pozyskane z aukcji i odbywającego się równolegle kiermaszu właśnie przyniosły pozytywny skutek: w radwanowickiej siedzibie Fundacji prowadzonej przez księdza Tadeusza Isakowicza-Zaleskiego wyremontowano i udostępniono podopiecznym nowoczesną łazienkę.

W małej uroczystości związanej z udostępnieniem wyremontowanej łazienki uczestniczyli zaproszeni przez księdza Isakowicza-Zaleskiego przedstawiciele zakładowej "Solidarności" z knurowskiej kopalni: przewodniczący Krzysztof Leśniowski i wiceprzewodniczący Piotr Górka.

Podobne uroczystości towarzyszyły przekazaniu niepełnosprawnym artystom specjalnego pieca ceramicznego do wypalania wyrobów z gliny ufundowanego przez koncern paliwowy BP oraz pięknych, drewnianych drzwi do jednego z budynków Fundacji sfinansowanych ze środków zebranych podczas uroczystości pogrzebowych śp. Romana Kocielińskiego.

Owoc wieloletniej współpracy

NSZZ "Solidarność" KWK "Knurów-Szczygłowice" Ruch "Knurów" i Fundacja imienia Brata Alberta współpracują od kilku lat. Podczas ubiegłorocznej Biesiady Piwnej po raz drugi z rzędu zorganizowano kiermasz prac bożonarodzeniowych wykonanych przez podopiecznych Fundacji. Część przedmiotów zlicytowano podczas specjalnej aukcji z udziałem wszystkich górników uczestniczących w Biesiadzie.

- Trochę się obawiałem, czy to jest w ogóle możliwe - przyznawał ksiądz Isakowicz-Zaleski po zakończeniu licytacji z 2009 roku. - Okazało się, że jednak jest możliwe, że można się świetnie bawić, podtrzymywać te prawdziwie śląskie tradycje, a jednocześnie wykazać dobrą wolę dla osób niepełnosprawnych intelektualnie, którymi opiekuje się Fundacja im. Świętego Brata Alberta.

Dzisiaj takich obaw nikt już nie ma, a wsparcie górników z Knurowa sprawiło, że podopieczni księdza Zaleskiego mogą korzystać z nowoczesnych urządzeń sanitarnych.

1 procent dla Fundacji zamiast do (dziurawego) budżetu państwa

Fundacja im. Brata Alberta powstała 20 maja 1987 roku z inicjatywy śp. Zofii Tetelowskiej, śp. inż. Stanisława Pruszyńskiego, śp. prof. Stanisława Grochmala i księdza Tadeusza Isakowicza Zaleskiego oraz innych osób wywodzących się z Duszpasterstwa Osób Niepełnosprawnych i krakowskich wspólnot "Wiara i Światło". Od początku swego istnienia niesie pomoc osobom niepełnosprawnym intelektualnie.

W codziennej pracy Fundacja wspiera osoby niepełnosprawne prowadząc domy stałego pobytu, warsztaty terapii zajęciowej, świetlice terapeutyczne, ośrodki adaptacyjne, szkoły i przedszkola integracyjne, organizuje też obozy rehabilitacyjne. Fundacja pomaga rodzinom podopiecznych. Jest organizatorem licznych koncertów charytatywnych, spotkań integracyjnych, wystaw i przeglądów twórczości osób niepełnosprawnych umysłowo.

Fundacja jest organizacją pożytku publicznego. Każdy podatnik ma możliwość przekazania części podatku dochodowego na jej rzecz. Aby wesprzeć Fundację im. Brata Alberta z Radwanowic należy wypełnić rubrykę "Wniosek o przekazanie 1% podatku należnego na rzecz organizacji pożytku publicznego" w swoim zeznaniu podatkowym (PIT-36 lub PIT-37), wpisując nazwę - FUNDACJA IM. BRATA ALBERTA, numer Krajowego Rejestru Sądowego - 0000028246 i wyliczoną kwotę 1% należnego podatku.