Kosiniak-Kamysz: Zmiany w górniczych emeryturach przesądzone

Paź 26, 2012

Minister pracy i polityki społecznej Władysław Kosiniak-Kamysz odwiedził siedzibę śląsko-dąbrowskiej "Solidarności", gdzie spotkał się z przedstawicielami górniczej "S". Dyskutowano o planowanych przez rząd zmianach w emeryturach górniczych. Szef resortu pracy potwierdził, że zmiany te są przesądzone. - Zapowiedź zmian padła [w "pierwszym exposé" premiera Donalda Tuska - przyp. red. SG] i ją zrealizujemy - powiedział dziennikarzom po spotkaniu ze związkowcami.

Zaskakujący brak odniesień do reformy górniczego systemu emerytalnego w "drugim exposé" szefa rządu wywołał liczne spekulacje na ten temat. Po dzisiejszych słowach ministra pracy nikt już raczej wątpliwości mieć nie powinien: prace nad zmianami zasad przechodzenia na emeryturę pracowników zatrudnionych pod ziemią są zaawansowane i politycy łatwo się z nich nie wycofają.

- Wypowiedź premiera była dość precyzyjna - ocenił minister, odpowiadając na pytanie o to, czy istnieje szansa, że rząd zrezygnuje z wprowadzenia zmian.

W tej chwili prawo do wcześniejszego przejścia na emeryturę posiadają górnicy, którzy przepracowali pod ziemią 25 lat w pełnym wymiarze czasu pracy, po odrobieniu m.in. okresów urlopowych i chorobowego. Zgodnie z nowymi zasadami, takie uprawnienie przysługiwać będzie tylko pracującym "bezpośrednio przy wydobyciu", a nie wszystkim zatrudnionym pod ziemią. - Teraz chodzi o wyodrębnienie tej części pracowników, która przejdzie na emeryturę zgodnie z dotychczasowymi zasadami, a nie można tego zrobić, nie analizując dokładnie każdego stanowiska pracy - stwierdził Kosiniak-Kamysz.

Związkowcy od początku podkreślają, że podział zatrudnionych pod ziemią na pracujących "bezpośrednio przy wydobyciu" i pozostałych w ogóle nie jest możliwy. Minister przyznał, że nie jest to łatwe. - Zdaję sobie sprawę, jak wiele jest stanowisk pracy pod ziemią. To nie zawsze jest przy samej ścianie, przy samym wydobyciu, ale też jest to bardzo ciężka praca. Tutaj trzeba dołożyć szczególnej staranności i wszystkie te sprawy wyjaśnić - skomentował.

Szef resortu pracy zaznaczył, że rozmowy ze stroną społeczną na temat proponowanych zmian w branżowym systemie emerytalnym będą prowadzone zarówno podczas posiedzeń Trójstronnej Komisji do spraw Społeczno-Gospodarczych, jak i bezpośrednich spotkań z liderami górniczych organizacji związkowych.

Władysław Kosiniak-Kamysz przyjechał do Katowic w związku z jubileuszem 20-lecia Fundacji na Rzecz Zdrowia Dzieci i Młodzieży Regionu Śląsko-Dąbrowskiego im. Grzegorza Kolosy. Celem Fundacji, powołanej przez śląsko-dąbrowską "S" pod przewodnictwem Grzegorza Kolosy i nazwanej imieniem przewodniczącego po jego tragicznej śmierci, jest organizacja wypoczynku wakacyjnego dla dzieci i młodzieży z województwa śląskiego. Od 1992 roku na wakacje z Fundacją wyjechało ponad 75 tysięcy dzieci.