Decyzje posłów pod lupą internautów. Nowa inicjatywa "S"

Lip 18, 2012

Uruchomiony z inicjatywy Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" serwis internetowy poświęcony walce z rządowym pomysłem podniesienia wieku emerytalnego wzbogacił się o dodatkowy dział: teraz każdy z nas może błyskawicznie sprawdzić, jak głosowali posłowie - zarówno w sprawie referendum emerytalnego, jak i samej "reformy" podwyższającej wiek emerytalny do 67. roku życia oraz przyjętej dwa tygodnie temu kontrowersyjnej ustawy utrudniającej organizację manifestacji.

Uruchomienie specjalnego serwisu (Posłowie. Zobacz jak głosowali), gdzie publikowane będą imienne wyniki sejmowych głosowań w najważniejszych sprawach społecznych, zapowiedział kilka miesięcy temu przewodniczący Komisji Krajowej "S" Piotr Duda. - Żaden poseł działający na szkodę pracowników nie będzie anonimowy. Będziemy piętnować ich działania w sprawach społecznych, aby wyborcy wiedzieli jak się zachować przy kolejnych wyborach - mówił lider Związku.

Najświeższa informacja dotyczy decyzji posłów w sprawie nowelizacji ustawy o zgromadzeniach publicznych, która poważnie ogranicza jedno z podstawowych praw obywatelskich w demokratycznym państwie, jakim jest możliwość swobodnego manifestowania swoich poglądów. Przyjęte dwa tygodnie temu rozwiązania dają samorządom prawo do wydania nakazu przeniesienia demonstracji w inne miejsce lub jej organizacji w innym czasie, jeżeli wcześniej ktoś zgłosił zgromadzenie w tym samym miejscu lub o tej samej porze. Każda manifestacja będzie musiała mieć swojego przewodniczącego, na którego spadnie odpowiedzialność finansowa za ewentualne szkody powstałe z winy demonstrantów.

Nowelizacji ustawy od początku przeciwna jest cała opozycja parlamentarna - Prawo i Sprawiedliwość, Ruch Palikota, Sojusz Lewicy Demokratycznej oraz Solidarna Polska - organizacje pozarządowe, związkowcy, a także eksperci z Organizacji Bezpieczeństwa i Współpracy w Europie. Specjalne stanowisko w tej sprawie wydał NSZZ "Solidarność". - Wprowadzone zmiany nadają urzędnikom uprawnienia do decydowania o podstawowych swobodach obywateli. Przepisy te zostały zmienione w taki sposób, aby praktycznie uniemożliwić zorganizowanie legalnej manifestacji - czytamy w dokumencie przyjętym przez Komisję Krajową.

Za tydzień prawem o zgromadzeniach zajmie się Senat.

Zachęcamy do śledzenia wyników kolejnych głosowań - i wzięcia pod uwagę poselskich decyzji przy urnie wyborczej...