JSW: Umiarkowany optymizm po spotkaniu z Zarządem

Lip 09, 2012

W obecności Jana Lityńskiego, legendarnego opozycjonisty, a dziś prezydenckiego doradcy, odbyło się spotkanie skonfliktowanych stron: związkowców i Zarządu Jastrzębskiej Spółki Węglowej SA (JSW). Ustalono, że rozmowy będą kontynuowane, a przedstawicielem kierownictwa oddelegowanym do prowadzenia negocjacji zostanie wiceprezes JSW z wyboru załogi Artur Wojtków.

Wielomiesięczny spór załogi z Zarządem JSW dotyczy dwóch kwestii: postulowanej podwyżki stawek osobistego zaszeregowania, której kierownictwo Spółki jest przeciwne, oraz wprowadzenia wzorów umów o pracę, pozbawiających pracowników zatrudnionych po 15 lutego br. uprawnień wynikających z Karty Górnika, czego nie chce zaakceptować strona związkowa.

- Daliśmy sobie czas do końca lipca. Rozmów nie można prowadzić w nieskończoność, a dwa tygodnie to wystarczająco dużo, by zorientować się, dokąd zmierzamy. Jeśli wypracujemy rozwiązania satysfakcjonujące obydwie strony i zaakceptuje je Zarząd, spiszemy porozumienie i zamkniemy tematy będące przedmiotem obydwu sporów zbiorowych - komentuje Roman Brudziński, wiceprzewodniczący NSZZ "Solidarność" w JSW, uczestnik spotkania z Zarządem. - Istotna była tutaj obecność pana Jana Lityńskiego, który zapoznał się z meritum konfliktu, wysłuchał opinii stron i będzie mógł przedstawić prezydentowi Komorowskiemu pełny obraz sytuacji - dodaje.

Rokowania poprowadzi zespół, w skład którego wejdzie czterech bądź pięciu przedstawicieli strony społecznej oraz reprezentujący Zarząd wspomniany już wiceprezes Artur Wojtków i kilka osób z działu płacowego. Uprawomocnienie Wojtkowa jako przedstawiciela Zarządu oddelegowanego do negocjacji nastąpi w najbliższych dniach.

Pierwsze spotkanie zespołu negocjacyjnego zaplanowano na poniedziałek, 16 lipca.