Kompanijna "S" o akcyzie i wypłacie z zysku

Sty 13, 2012

W Katowicach obradowała Zakładowa Komisja Koordynacyjna Zakładowej Organizacji Koordynacyjnej NSZZ "Solidarność" Kompanii Węglowej SA. Kompanijna "S" zażądała od kierownictwa Spółki jak najszybszej interpretacji przepisów nakładających podatek akcyzowy na węgiel. Omówiono również kwestię potencjalnej wypłaty z zysku dla pracowników KW, czego od grudnia domaga się Związek, i podsumowano dotychczasowy przebieg zbiórki podpisów pod wnioskiem o referendum w sprawie wieku emerytalnego.

Pierwsza część zebrania poświęcona została bieżącym informacjom na temat akcji zbierania podpisów pod wnioskiem o przeprowadzenie referendum w sprawie rządowej propozycji wydłużenia wieku emerytalnego. Temat poruszyli obecni na sali przewodniczący: Komisji Krajowej Związku Piotr Duda i śląsko-dąbrowskich struktur "S" Dominik Kolorz. Jak podkreślił ten ostatni, przeprowadzenie referendum powinno mieć znaczenie dla górników. Na razie założenia rządowe nie dotyczą pracujących pod ziemią, jeśli jednak politykom uda się zmienić system obejmujący kilkanaście milionów ludzi, rządzący najprawdopodobniej nie będą mieli oporów, by wydłużyć wiek emerytalny także w górnictwie.

Związkowcy z kompanijnej "S" omówili kwestię wystąpienia do Zarządu KW o wypłatę z zysku dla pracowników. Podczas jednego z ostatnich spotkań strony społecznej z kierownictwem Spółki prezes Kompanii pani Joanna Strzelec-Łobodzińska poinformowała, że zgodnie z wnioskiem związkowców wystąpiła do właściciela o możliwość dokonania wypłaty z zysku za ubiegły rok w uregulowanej prawnie maksymalnej wysokości (40 procent zysku Spółki pomniejszone o podatek). Wypłata z zysku może być dokonana po przyjęciu rocznego bilansu, co powinno mieć miejsce w czerwcu. O tym, czy i w jakiej wysokości zostanie górnikom wypłacona, zdecyduje Minister Gospodarki.

Prowadzący obrady wiceprzewodniczący kompanijnych struktur NSZZ "Solidarność" Stanisław Kłysz przedstawił stanowisko Związku w sprawie zamieszania wokół kwestii opodatkowania deputatów węglowych: - Naszym zdaniem deputat jest elementem wynagrodzenia, tak jak premia, a nie towarem, dlatego w żadnym wypadku nie powinien być objęty podatkiem akcyzowym.

Związkowcy z NSZZ "Solidarność" KW SA zażądali od kierownictwa Spółki jak najszybszej interpretacji nowych przepisów, tak by deputat mógł zostać wydany na czytelnych zasadach.