JSW: Zarząd łamie porozumienie, związkowcy piszą do ministrów

Sty 12, 2012

Wspólna Reprezentacja Związków Zawodowych Jastrzębskiej Spółki Węglowej SA (WRZZ) z udziałem NSZZ "Solidarność" zaapelowała do ministra gospodarki Waldemara Pawlaka i wiceministra odpowiedzialnego za górnictwo Tomasza Tomczykiewicza o rozwiązanie konfliktu wokół proponowanego przez Zarząd Spółki Zakładowego Układu Zbiorowego Pracy dla Pracowników JSW SA (ZUZP). Propozycja pracodawcy łamie ubiegłoroczne porozumienie, którego gwarantem jest Minister Gospodarki.

W dokumencie przesłanym do ministra gospodarki WRZZ przypomina, że porozumienie zawarte przed debiutem giełdowym JSW przedłużało funkcjonowanie dotychczasowych ZUZP do momentu wynegocjowania nowego Układu. Tymczasem Zarząd, wbrew ustaleniom, próbuje pozbawić górników części posiadanych uprawnień, a przy okazji obniżyć im płace poprzez wprowadzenie tzw. motywacyjnego systemu wynagradzania. Brak rzeczywistego dialogu pracodawcy z organizacjami pracowniczymi w sprawie ZUZP i regulaminu pracy sprawił, że - w opinii strony społecznej - jedynym wyjściem pozostało osobiste zaangażowanie się wicepremiera Pawlaka, gwaranta porozumienia i przedstawiciela Skarbu Państwa. Podobne oczekiwania zawiera pismo skierowane do wiceministra Tomasza Tomczykiewicza, który gwarantem porozumienia nie był, jest jednak osobą odpowiedzialną za sektor górniczy z ramienia rządu.

- Chodzi nam o to, by obydwaj ministrowie, jako przedstawiciele Skarbu Państwa, zwrócili uwagę Zarządowi JSW, że ten - przed debiutem giełdowym JSW - podpisał porozumienia przedprywatyzacyjne. W tych porozumieniach jest zawarte jasno i czytelnie, że wszystkie regulaminy i akty prawne funkcjonujące przed debiutem będą obowiązywać do momentu wynegocjowania, zarejestrowania, a potem wprowadzenia w życie nowego ZUZP - mówi Roman Brudziński, wiceprzewodniczący NSZZ "Solidarność" JSW SA. - Zobowiązania te, gwarantowane przez Ministra Gospodarki, są dla nas wyznacznikiem tego co być powinno. O sytuacji w Spółce poinformowaliśmy również wiceministra Tomczykiewicza. Mamy nadzieję, że zaangażuje się w problemy, które przedstawiliśmy w liście - dodaje.

Najbliższe rozmowy związkowców z Zarządem JSW na temat nowego ZUZP odbędą się w piątek, 13 stycznia.