Knurów: Relikwie księdza Jerzego u Cyryla i Metodego

Gru 08, 2011

Kolejna rzymskokatolicka świątynia na Śląsku wzbogaciła się o relikwie błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszki. Tym razem to knurowski kościół pw. św. Cyryla i Metodego, a uroczyste wprowadzenie relikwii miało miejsce w trakcie mszy świętej z okazji Barbórki. Ich sprowadzenie do Knurowa to zasługa lokalnego oddziału Akcji Katolickiej, Komisji Zakładowej NSZZ "Solidarność" KWK "Knurów-Szczygłowice" Ruch "Knurów" i księdza Andrzeja Wieczorka, proboszcza parafii.

Barbórkowa msza święta w knurowskim kościele była wyjątkowa. I nie chodzi tutaj jedynie o obecność górników w galowych mundurach, którzy wraz z rodzinami prosili swoją Patronkę o opiekę. Wyjątkowości tegorocznemu nabożeństwu dodał fakt wprowadzenia do świątyni relikwiarza z fragmentem ciała legendarnego kapelana "S" zamordowanego w 1984 roku przez funkcjonariuszy Służby Bezpieczeństwa, a od półtora roku błogosławionego - księdza Jerzego Popiełuszki.

Historia sprowadzenia relikwii zaczęła się od Biegu Pamięci do grobu księdza Jerzego, cyklicznej imprezy organizowanej przez prezesa knurowskiej Akcji Katolickiej Mariana Gruszkę przy wsparciu Sekcji Krajowej Górnictwa Węgla Kamiennego NSZZ "Solidarność", pod patronatem medialnym m.in. Solidarności Górniczej. Pielgrzymka biegowa startuje 13 września sprzed katowickiego Pomnika Dziewięciu z "Wujka", by nazajutrz, w dzień urodzin błogosławionego, dotrzeć do jego grobu na warszawskim Żoliborzu.

W tegorocznej mszy świętej kończącej Bieg Pamięci uczestniczyli również goście specjalni, wśród nich reprezentujący knurowską "Solidarność" przewodniczący Krzysztof Leśniowski oraz proboszcz parafii pw. św. Cyryla i Metodego w Knurowie ks. Andrzej Wieczorek. I właśnie podczas powrotu z Warszawy na Śląsk narodził się pomysł, by relikwie męczennika za wiarę sprowadzić do Knurowa. - Dodatkowego impulsu dodał nam fakt, że relikwię księdza Popiełuszki udało się wprowadzić do kościoła w Sośnicy dzięki NSZZ "Solidarność" KWK "Sośnica-Makoszowy" z przewodniczącym Ryszardem Nadolskim - mówi Krzysztof Leśniowski. - Po rozeznaniu kwestii formalnych, wspólnie z księdzem Andrzejem i prezesem Gruszką podjęliśmy próbę sprowadzenia relikwii. Jak widać, udało się, a wprowadzenie doczesnych szczątków błogosławionego do naszego kościoła nastąpiło w tym szczególnym dla górników dniu.

Relikwiarz ufundowała "Solidarność" z KWK "Knurów-Szczygłowice" Ruch "Knurów". Wkrótce w kościele stworzone zostanie specjalne miejsce, gdzie trafi on na stałe. Kompozycję miejsca ma zamykać olejny obraz przedstawiający księdza Jerzego Popiełuszkę.

Jak zapowiada Krzysztof Leśniowski, zostaną też podjęte działania, by do znajdującej się nieopodal kopalni "Knurów" świątyni sprowadzić relikwie innej niezwykle zasłużonej dla Polski i "Solidarności" postaci - błogosławionego papieża Jana Pawła II.