PGG: Chcą porozumienia przed fuzją z KHW

Lut 11, 2017

Zakładowa Organizacja Koordynacyjna (ZOK) NSZZ "Solidarność" Polskiej Grupy Górniczej Sp. z o.o. (PGG) przyjęła stanowisko w sprawie planowanej fuzji PGG z Katowickim Holdingiem Węglowym SA (KHW). Związkowcy chcą, aby proces ten poprzedziło spisanie porozumienia określającego warunki przyłączenia KHW do PGG. Żądają między innymi gwarancji zatrudnienia dla pracowników oraz gwarancji dalszego funkcjonowania wszystkich kopalń, ruchów i zakładów Grupy.

Pozostałe postulaty "Solidarności" to przywrócenie zawieszonych elementów wynagrodzenia poprzez renegocjacje § 1 pkt. 2 porozumienia z 19 kwietnia 2016 roku (zawartego pomiędzy Kompanią Węglową SA i PGG a organizacjami związkowymi funkcjonującymi w Kompanii), zapewnienie normatywnego obłożenia na stanowiskach pracy, czyli utrzymanie takiego poziomu zatrudnienia, który zapewni bezpieczne wykonywanie zadań oraz zagwarantowanie utrzymania inwestycji na poziomie nie mniejszym niż zapisany w Planie Techniczno-Ekonomicznym PGG na 2017 rok i zwiększenie tego poziomu w latach kolejnych.

- "Solidarność" z PGG nie jest przeciwna przyłączeniu KHW, natomiast sprzeciwia się sposobowi, w jaki strona rządowa zmierza do realizacji tego planu - mówi Bogusław Hutek, przewodniczący ZOK. - Przedstawiciele rządu z jednej strony straszą pracowników KHW, że jeżeli nie poddadzą się procesowi połączeniu na warunkach narzucanych przez ministerstwo, to ogłosi się upadłość Holdingu. Z drugiej strony natomiast straszy się pracowników PGG, że będą za tę upadłość odpowiedzialni. Ten sposób postępowania jest nie do przyjęcia. To próba skłócenia załóg obu firm w imię zasady "dziel i rządź" - dodaje szef Związku w PGG.

Zdaniem Bogusława Hutka taktyka, jaką przyjęli przedstawiciele Ministerstwa Energii i zarządy obydwu spółek, ma doprowadzić do przerzucenia odpowiedzialności za skutki ich własnej nieudolności na górników.

- O ile w przypadku sytuacji w Kompanii Węglowej można było mówić, że to efekt karygodnych błędów i zaniedbań poprzedniego rządu i zarządów Spółki, o tyle w przypadku KHW mamy do czynienia z błędami Zarządu firmy powołanego przez obecną ekipę rządzącą - zauważa związkowiec.

6 lutego odbyło się spotkanie przedstawicieli strony społecznej PGG z władzami resortu energii. Nie przyniosło ono jednak żadnych rezultatów, bo - jak twierdzi przewodniczący ZOK - ministrowie unikali odpowiedzi na pytania dotyczące funkcjonowania połączonych struktur Polskiej Grupy Górniczej i Katowickiego Holdingu Węglowego. - Były natomiast działania, które odebraliśmy jako próbę skłócenia załóg. Dlatego też "Solidarność" z PGG przyjęła stanowisko, że przed połączeniem obu spółek musi zostać uzgodnione i podpisane porozumienie, które zagwarantuje pracownikom, że nie będą po raz kolejny płacić za nie swoje błędy - podsumowuje.