- Niemal rok czasu zajęło Ministerstwu Energii przygotowanie projektu ustawy o świadczeniu rekompensacyjnym z tytułu utraty prawa do bezpłatnego węgla. (...) Niestety, tak się nie stało. Wbrew temu, co twierdzi pan minister Tobiszowski, sprawa nie została rozwiązana definitywnie. Niesprawiedliwie potraktowana grupa 12 tysięcy górników rekompensaty powinna otrzymać i to jak najszybciej - pisze przewodniczący górniczej "Solidarności" Bogusław Hutek, krytykując brak perspektywicznego spojrzenia na branżę ze strony rządu. Polecamy lekturę felietonu.

Tematem październikowego wydania Solidarności Górniczej są wadliwie przeprowadzone działania kontrolne oraz sprawdzające sytuację Jastrzębskiej Spółki Węglowej SA (JSW), o jakich poinformowali członkowie strony społecznej Pomocniczego Komitetu Sterująco-Monitorującego JSW SA. Tło sytuacji stanowi politycznie umotywowana próba odwołania prezesa Daniela Ozona. Ponadto piszemy o rewolucyjnym - wspieranym przez JSW Innowacje SA - projekcie wdrożenia samodzielnej obudowy kotwowej w kopalniach JSW i kolejnym sukcesie ratowników z KWK "Bobrek-Centrum", którzy uczestniczyli w Międzynarodowych Zawodach Zastępów Górniczych. Zachęcamy do lektury.

Wrzawa wokół Jastrzębskiej Spółki Węglowej, jaką wywołała próba odwołania prezesa Daniela Ozona, nie milknie. Według liderów organizacji związkowych działających w Spółce politycy formacji rządzącej coraz chętniej "wchodzą w buty" swoich poprzedników z Platformy Obywatelskiej i PSL. Kierując się swoimi partykularnymi interesami, narażają na szwank przyszłość jednej ze strategicznych spółek Skarbu Państwa.

18 października przedstawiciele Zakładowej Organizacji Koordynacyjnej (ZOK) NSZZ "Solidarność" Jastrzębskiej Spółki Węglowej SA (JSW) wystosowali list do pani Ewy Malik, zagłębiowskiej posłanki Prawa i Sprawiedliwości, wyrażając między innymi swoje zaniepokojenie wobec postawy Roberta Ostrowskiego, wiceprezesa JSW do spraw ekonomicznych. Pod dokumentem przekazanym do wiadomości prezesowi Prawa i Sprawiedliwości Jarosławowi Kaczyńskiemu podpisali się przewodniczący ZOK Sławomir Kozłowski oraz jego zastępca Roman Brudziński. Poniżej publikujemy pełną treść pisma.

Członkowie strony społecznej Pomocniczego Komitetu Sterująco-Monitorującego Jastrzębskiej Spółki Węglowej SA (JSW) otrzymali informację o niedopuszczalnych i wadliwie przeprowadzonych działaniach kontrolnych oraz sprawdzających sytuację firmy. W związku z tym zwrócili się do członków Rady Nadzorczej (RN) JSW SA i przewodniczącej RN pani Haliny Buk o przeanalizowanie sprawy - tym bardziej, że wedle informacji posiadanych przez związkowców podczas kontroli mogło dojść do sytuacji, w której dostęp do dokumentów istotnych z punktu widzenia Spółki uzyskały osoby nieupoważnione.

26 października pracownicy Jastrzębskiej Spółki Węglowej SA (JSW) otrzymają ekwiwalent pieniężny za zawieszony deputat węglowy. To ostatnie świadczenie pracownicze, którego realizacja została wstrzymana na mocy "porozumienia oszczędnościowego" z 16 września 2015 roku. Wypłatę umożliwiło porozumienie reprezentatywnych organizacji związkowych JSW SA i Zarządu firmy. - Teraz naszym głównym celem jest wprowadzenie jednolitego układu zbiorowego pracy, co pozwoli na dalszy wzrost płac i ostateczne wyrównanie sytuacji wszystkich pracowników Spółki - deklaruje Zakładowa Organizacja Koordynacyjna NSZZ "Solidarność" JSW SA w tekście, którego treść publikujemy.

Związkowcy reprezentujący wszystkie sekcje branżowe skupione w Krajowym Sekretariacie Górnictwa i Energetyki (KSGiE) NSZZ "Solidarność" zaprotestowali przed warszawską siedzibą PGE Polskiej Grupy Energetycznej SA przeciwko antyzwiązkowym działaniom pracodawcy.

Hutek: Słowa a czyny

Paź 02, 2018
151

- Zastanawiającym jest, co polscy politycy obiecali Unii Europejskiej, że ta bez większego wahania przystała na dalszą pomoc publiczną dla zamykanych kopalń? (...) Na najbliższym posiedzeniu "górniczego" Zespołu Trójstronnego zażądamy od wiceministra przedstawienia dokumentu, z którym rząd zwrócił się do Brukseli. (...) Czas wyłożyć "kawę na ławę" - pisze przewodniczący Krajowej Sekcji Górnictwa Węgla Kamiennego NSZZ "Solidarność" Bogusław Hutek na łamach wrześniowego wydania miesięcznika Solidarność Górnicza. Polecamy lekturę felietonu.

O stanowiącym jeden z filarów strategii rozwoju Jastrzębskiej Spółki Węglowej SA (JSW) projekcie budowy dwóch nowych kopalń, argumentach przemawiających za zakupem Przedsiębiorstwa Budowy Szybów (PBSz) przez JSW oraz planach inwestycyjnych firmy rozmawiamy z zastępcą prezesa zarządu JSW do spraw strategii i rozwoju Arturem Dyczko.

SG: Dobra zmiana w PGE?

Paź 01, 2018
159

Wrześniowy numer Solidarności Górniczej poświęcamy zamieszaniu wokół próby odwołania ze stanowiska prezesa Jastrzębskiej Spółki Węglowej SA (JSW) Daniela Ozona oraz antyzwiązkowym krokom kierownictwa PGE Polskiej Grupy Energetycznej SA, które mogą zaowocować protestami wszystkich sekcji skupionych w Krajowym Sekretariacie Górnictwa i Energetyki NSZZ "Solidarność". Ponadto wyjaśniamy, dlaczego pracownicy JSW Szkolenie i Górnictwo postanowili powołać zakładową "Solidarność", a na koniec odnotowujemy 41. zawodowe zwycięstwo Damiana Jonaka. Polecamy lekturę miesięcznika.

Reprezentatywne organizacje związkowe funkcjonujące w Jastrzębskiej Spółce Węglowej SA (JSW) zaprotestowały przeciwko decyzjom, które mają spowodować odwołanie prezesa Daniela Ozona. Chodzi o próbę zmuszenia JSW do zakupu wartych około 450 milionów złotych akcji budowlanej spółki Polimex-Mostostal. Obecnie udziały te posiadają cztery podmioty: Enea SA, Energa SA, PGE Polska Grupa Energetyczna SA i PGNiG Technologie SA. Według przewodniczącego jastrzębskiej "Solidarności" Sławomira Kozłowskiego wykup akcji znacząco pogorszy kondycję JSW.

Wobec braku reakcji ze strony rządu na stanowiska Komisji Krajowej oraz Kongresu Krajowego Sekretariatu Górnictwa i Energetyki (KSGiE) NSZZ "Solidarność" informujące o łamaniu praw pracowniczych przez władze PGE Polskiej Grupy Energetycznej SA, Rada KSGiE zdecydowała, że 5 października przeprowadzi pikietę przed siedzibą Spółki. Wezmą w niej udział członkowie Związku z sekcji tworzących KSGiE. Jeśli akcja nie przyniesie rezultatu, 19 października odbędzie się manifestacja przed gmachem Ministerstwa Energii. Sekretariat poprosi wtedy o wsparcie cały Związek.

- Jestem mocno zdziwiony faktem, że kiedy premier Morawiecki przyjeżdża na Śląsk, zawsze podkreśla, że węgiel jest potrzebny, tymczasem jego ministrowie (...) robią zupełnie co innego. (...) Najwyższy czas, by pan premier jasno sformułował stanowisko kierowanego przezeń rządu wobec sektora górnictwa węgla kamiennego. Tego samego oczekujemy od prezesa Jarosława Kaczyńskiego - pisze lider górniczej "Solidarności" Bogusław Hutek, komentując szkodliwe dla górnictwa propozycje przepisów określających parametry paliw dopuszczonych do obrotu. Polecamy lekturę felietonu.

SG: Brońmy węgla!

Sie 29, 2018
254

W sierpniowym wydaniu miesięcznika Solidarność Górnicza sporo miejsca poświęcamy kwestii potencjalnych skutków wprowadzenia rozporządzeń wykonawczych do Ustawy o monitorowaniu i kontrolowaniu jakości paliw stałych. Piszemy o związkowym apelu do premiera Mateusza Morawieckiego, by ten wstrzymał wprowadzenie szkodliwych dla polskiego górnictwa propozycji ministra Woźnego i zadajemy pytanie, czemu tak naprawdę ma służyć rządowy program "Czyste powietrze". A na ostatniej stronie polecamy artykuł o nowej roli Damiana Jonaka, pięściarza z "Solidarności".

O zapisaną w rządowym "Programie dla Śląska" rewitalizację bloków energetycznych opalanych węglem kamiennym Elektrowni "Łaziska" z perspektywy górniczej - korzyści, jakie inwestycja ta przyniosłaby łaziskiej kopalni "Bolesław Śmiały" oraz zagrożenia płynące z ewentualnego braku jej realizacji - pytamy przewodniczącego Komisji Zakładowej NSZZ "Solidarność" KWK "Bolesław Śmiały" Bogdana Syposza.

Krajowa Sekcja Górnictwa Węgla Kamiennego (KSGWK) NSZZ "Solidarność" ma coraz większe wątpliwości co do intencji rządu w sprawie przyszłości polskiego sektora wydobywczego. Pismo górniczej "Solidarności" zawierające krytykę antywęglowych poczynań Piotra Woźnego, pełnomocnika Prezesa Rady Ministrów do spraw realizacji programu "Czyste powietrze", trafiło na biurko premiera Mateusza Morawieckiego. Związkowcy żądają wyjaśnień. - Chcemy zwłaszcza uczciwej odpowiedzi, czy program "Czyste powietrze" nie jest zawoalowaną próbą eliminacji węgla z gospodarki - piszą.

Napiętą sytuację w JSW Koks SA po załamaniu się rozmów dotyczących ustalenia polityki płacowej oraz realizacji postulatów przedstawionych 25 czerwca przez związki zawodowe ostatecznie udało się załagodzić. Efektem przeprowadzonych rozmów pomiędzy stroną społeczną a przedstawicielami pracodawcy jest porozumienie, które gwarantuje załodze znaczące podwyżki wynagrodzeń.

Dwudniową konferencję "Społeczny PRE_COP24" z udziałem strony społecznej, strony rządowej, pracodawców i działaczy społecznych zakończyło przyjęcie projektu wniosków, które zostaną przedstawione kierownictwu 24. Konferencji Narodów Zjednoczonych w sprawie zmian klimatu (COP24). Zaapelowano o zastąpienie pojęcia "dekarbonizacji" (odchodzenia od węgla) pojęciem "neutralności klimatycznej". Tę ostatnią dałoby się osiągnąć dzięki zaangażowaniu wszystkich państw w redukcję emisji "gazów cieplarnianych" połączonej z ich pochłanianiem przez gleby, lasy i torfowiska.

- Uderz w stół, a nożyce się odezwą - tak można by krótko opisać reakcje na tekst "Pycha kroczy przed upadkiem", jaki ukazał się w ostatnim numerze naszego miesięcznika - pisze redaktor naczelny Solidarności Górniczej Krzysztof Leśniowski. -  Odnieśliśmy się (...) do konkretnego przykładu poseł Ewy Malik z Sosnowca, która prowadzi swoistą krucjatę przeciw prezesowi JSW Danielowi Ozonowi. Po naszej publikacji pani poseł - jak słychać na mieście - zintensyfikowała swoje działania przeciwko Ozonowi. (...) Szkoda, że znaleźli się w rządzącej formacji tacy, którzy zamiast budować, wolą psuć... - konkluduje. Zachęcamy do lektury felietonu.

Na początku grudnia do Katowic przyjadą uczestnicy 24. Konferencji Narodów Zjednoczonych w sprawie zmian klimatu (COP24), by wspólnie dyskutować o regułach, na jakich ma być wdrażane tak zwane porozumienie paryskie. Poprzedzi ją "Społeczny PRE_COP24" - konferencja organizowana przez związki zawodowe oraz Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Górnictwa. O inicjatywie rozmawiamy z koordynatorem Międzyzwiązkowego Zespołu do spraw Projektu PRE_COP24 Kazimierzem Grajcarkiem.

- Rząd pana premiera Morawieckiego ostro promuje program „Czyste powietrze”. Dostrzegam tutaj pewien niepokojący dualizm, bo z jednej strony premier przyjeżdża na Śląsk i obiecuje, że Polska od węgla nie odejdzie, że energia z węgla jest potrzebna, a z drugiej opowiada się za projektem, który w swoich pierwotnych zapisach praktycznie eliminuje możliwość ogrzewania prywatnych gospodarstw właśnie węglem - pisze szef górniczej "Solidarności" Bogusław Hutek w podsumowaniu miesiąca. Polecamy lekturę komentarza.

Lipcowy numer miesięcznika Solidarności Górniczej poświęcamy sprawom bieżącym. Do wydania dołączamy dodatek poświęcony zbliżającej się konferencji Społeczny "PRE_COP24". Rozmawiamy z koordynatorem Międzyzwiązkowego Zespołu do spraw Projektu PRE_COP24 Kazimierzem Grajcarkiem i profesorem Janem Szyszko, byłym ministrem środowiska, autorem koncepcji "zagospodarowania" emitowanego dwutlenku węgla, zamiast forsowanego przez Unię Europejską ograniczania emisji. Ponadto publikujemy zaległą relację z VIII Kongresu Krajowego Sekretariatu Górnictwa i Energetyki (KSGiE) NSZZ "Solidarność".

W sierpniu 2016 roku związkowcy z Polskiej Grupy Górniczej SA (PGG) przekonali Zarząd Spółki, by ten dał KWK "Sośnica" ostatnią szansę i umożliwił dalsze funkcjonowanie, o ile przed końcem stycznia 2017 r. przestanie przynosić straty. W przeciwnym wypadku zakład miał zostać przekazany Spółce Restrukturyzacji Kopalń SA (SRK), a następnie - zlikwidowany. Dzięki wdrożeniu planu przygotowanego przez dyrekcję, dozór i związki zawodowe "Sośnica" nie tyle odzyskała rentowność, co wręcz przebiła się do grona najbardziej dochodowych kopalń Grupy.

- Rzeczywistość nas otaczająca, w dużej mierze dzięki polityce rządu PiS, ma dziś bardziej społeczny wymiar, czasami jednak przybiera także twarz pogardy, arogancji, buty i pychy. Pamiętajmy, że "pycha kroczy przed upadkiem" - przed tym (...) ostrzegał prezes Jarosław Kaczyński. Widać, że słowa te nie dotarły do wszystkich osób związanych lub podszywających się pod Prawo i Sprawiedliwość - pisze redaktor naczelny Solidarności Górniczej Krzysztof Leśniowski w swoim tekście publicystycznym. Zachęcamy do lektury felietonu.

Dzięki porozumieniu podpisanemu przez związki zawodowe i pracodawcę jeszcze przed końcem czerwca pracownicy spółki Tauron Wydobycie otrzymają jednorazową premię. Jej wysokość uzależniono od liczby przepracowanych dniówek między 1 lipca 2017 roku do 30 kwietnia 2018 r. i rodzaju pracy wykonywanej przez daną osobę.

Dominik Kolorz (KWK "ROW" Ruch "Chwałowice") pozostanie przewodniczącym śląsko-dąbrowskiej "Solidarności" przez kolejne 4 lata. Delegaci byli niemal jednomyślni: kandydaturę dotychczasowego szefa Zarządu Regionu (ZR) Śląsko-Dąbrowskiego poparło 159 spośród 172 uczestników Walnego Zebrania Delegatów (WZD), które odbyło się 14 czerwca w Katowicach.

Reprezentatywne organizacje związkowe funkcjonujące w Jastrzębskiej Spółce Węglowej SA (JSW) porozumiały się z Zarządem JSW co do realizacji wzrostu wysokości funduszu wynagrodzeń o 7 procent poprzez wzrost stawek płacy zasadniczej od 1 czerwca bieżącego roku oraz wyrównanie zasad i uprawnień do dodatku stażowego.

Rada Krajowej Sekcji Górnictwa Węgla Kamiennego (KSGWK) NSZZ "Solidarność" dokonała wyboru wszystkich członków nowego prezydium. W jego skład, oprócz przewodniczącego Bogusława Hutka (KWK "Piast-Ziemowit" Ruch "Piast"), weszli: Jarosław Grzesik (KWK "Bobrek-Centrum"), Stanisław Kłysz (ZG "Brzeszcze") i Sławomir Kozłowski (KWK "Pniówek") - wszyscy trzej jako wiceprzewodniczący, Jarosław Szawerna (KWK "ROW" Ruch "Rydułtowy") - sekretarz, Artur Braszkiewicz (KWK "Ruda" Ruch "Halemba") - skarbnik oraz Roman Brudziński (KWK "Borynia-Zofiówka-Jastrzębie" Ruch "Zofiówka") - członek prezydium.

Majowe wydanie Solidarności Górniczej poświęcamy katastrofie w ruchu "Zofiówka", akcji ratowniczej po katastrofie i tragicznemu finałowi poszukiwań zaginionych górników. Ponadto podsumowujemy związkową kadencję 2014-2018, wskazujemy na znaczący wzrost importu węgla do Unii Europejskiej (wbrew twierdzeniom, jakoby dni tego surowca były policzone, a dekarbonizacja - nieunikniona), zaś przewodniczącego Krajowego Sekretariatu Górnictwa i Energetyki NSZZ "Solidarność" Kazimierza Grajcarka pytamy o szczegóły organizowanej z inicjatywy polskich związków zawodowych międzynarodowej konferencji klimatycznej. Polecamy lekturę miesięcznika.

KSGWK: Zmiana warty

Maj 28, 2018
781

Powierzenie Bogusławowi Hutkowi (KWK "Piast-Ziemowit" Ruch "Piast") funkcji przewodniczącego Krajowej Sekcji Górnictwa Węgla Kamiennego (KSGWK) NSZZ "Solidarność" było głównym wydarzeniem sprawozdawczo-wyborczego Walnego Zebrania Delegatów (WZD) KSGWK, które obradowało w Katowicach. Lider Zakładowej Organizacji Koordynacyjnej NSZZ "Solidarność" Polskiej Grupy Górniczej SA otrzymał 48 na 76 oddanych głosów ważnych. Jego kontrkandydata, Stanisława Kłysza (ZG "Brzeszcze"), dotychczasowego wiceszefa Sekcji, poparło 28 delegatów. Nowy przewodniczący zastąpił Jarosława Grzesika, który nie ubiegał się o ponowny wybór.

Decyzją obradującego w Katowicach sprawozdawczo-wyborczego Walnego Zebrania Delegatów Krajowej Sekcji Górnictwa Węgla Kamiennego NSZZ "Solidarność" nowym przewodniczącym największej górniczej organizacji związkowej został Bogusław Hutek (KWK "Piast-Ziemowit" Ruch "Piast"), lider Zakładowej Organizacji Koordynacyjnej NSZZ "Solidarność" Polskiej Grupy Górniczej SA. Otrzymał 48 z 76 oddanych głosów ważnych. Jego kontrkandydata, Stanisława Kłysza (ZG "Brzeszcze"), dotychczasowego wiceszefa Sekcji, poparło 28 delegatów.

Grzesik: Do zobaczenia!

Maj 28, 2018
425

28 maja o godzinie 10. zbiera się Walne Zebranie Delegatów górniczej "Solidarności". Ponad 80 delegatów reprezentujących organizacje zakładowe Związku z wszystkich kopalń i zakładów specjalistycznych wybierze nowe władze Krajowej Sekcji Górnictwa Węgla Kamiennego. Pisałem już o tym poprzednio. Dzisiaj chciałbym podziękować wszystkim osobom, z którymi przez ostatnich 7 lat miałem przyjemność współpracować.

O dobiegającej końca związkowej kadencji 2014-2018, bieżących problemach górnictwa oraz wyzwaniach stojących przed górniczą "Solidarnością" i całą branżą w przededniu sprawozdawczo-wyborczego Walnego Zebrania Delegatów Krajowej Sekcji Górnictwa Węgla Kamiennego (KSGWK) NSZZ "Solidarność" rozmawiamy z przewodniczącym KSGWK Jarosławem Grzesikiem. Zachęcamy do lektury wywiadu.

Działając w imieniu górniczych central związkowych, Krajowa Sekcja Górnictwa Węgla Kamiennego NSZZ "Solidarność" przesłała na ręce prezesa Górniczej Izby Przemysłowo-Handlowej (GIPH) Janusza Olszowskiego projekt Ponadzakładowego Układu Zbiorowego Pracy (PUZP) dla Pracowników Spółek i Zakładów Górniczych.

16 maja przedstawiciele reprezentatywnych organizacji związkowych z Jastrzębskiej Spółki Węglowej SA (JSW) i Zarządu JSW podpisali porozumienie regulujące zasady wypłaty dodatkowej odprawy pośmiertnej dla członków rodzin pracowników Spółki. Tym samym ujednolicono przepisy, które do tej pory różniły się w zależności od kopalni.

Ratownicy odnaleźli piątą (ostatnią) ofiarę tąpnięcia, do którego doszło w KWK "Borynia-Zofiówka-Jastrzębie" Ruch "Zofiówka". Tym samym dobiegła końca prowadzona od 11 dni akcja, którą za pośrednictwem mediów śledziła cała Polska. Na "wieczną szychtę" odeszli: Marcin Balcerak, Piotr Królik, Przemysław Szczyrba, Łukasz Szweda i Michał Trusiewicz. Niech spoczywają w pokoju...

W dziewiątej dobie akcji ratowniczej odnaleziono ciało przedostatniego z górników zaginionych po wstrząsie, do którego doszło 5 maja o godzinie 10.58 na poziomie 900 (rejon H, pokład 409) KWK "Borynia-Zofiówka-Jastrzębie" Ruch "Zofiówka". Ratownicy próbują dotrzeć do ostatniej osoby. Jej losy pozostają nieznane.

Jastrzębska Spółka Węglowa SA poinformowała, że w ósmej dobie akcji ratowniczej odnaleziono jednego z trzech poszukiwanych pracowników KWK "Borynia-Zofiówka-Jastrzębie" Ruch "Zofiówka", który - niestety - nie daje oznak życia. Trwają poszukiwania dwóch pozostałych górników.

Trwa akcja ratunkowa w KWK "Borynia-Zofiówka-Jastrzębie" Ruch "Zofiówka". 5 maja (sobota) o godzinie 10.58 na poziomie 900 (rejon H, pokład 409) doszło tam do silnego wstrząsu górotworu. Pod ziemią przebywało wówczas 250 pracowników. Zdarzenie nastąpiło w miejscu, gdzie 11-osobowa brygada drążyła nowy chodnik podścianowy.

- Górnictwo znów się rozwija. Bez względu jednak na to, w jakiej jest kondycji, sytuacja pracowników zawsze zależeć będzie od umiejętności działania zgodnie z zasadą "jeden za wszystkich, wszyscy za jednego". (...) I takiej postawy wypadałoby sobie życzyć na kolejne 4 lata, bo tylko wtedy działalność związkowa ma sens - pisze przewodniczący Krajowej Sekcji Górnictwa Węgla Kamiennego NSZZ "Solidarność" Jarosław Grzesik, podsumowując kończącą się związkową kadencję 2014-2018. Zachęcamy do lektury felietonu.