- Rzeczywistość nas otaczająca, w dużej mierze dzięki polityce rządu PiS, ma dziś bardziej społeczny wymiar, czasami jednak przybiera także twarz pogardy, arogancji, buty i pychy. Pamiętajmy, że "pycha kroczy przed upadkiem" - przed tym (...) ostrzegał prezes Jarosław Kaczyński. Widać, że słowa te nie dotarły do wszystkich osób związanych lub podszywających się pod Prawo i Sprawiedliwość - pisze redaktor naczelny Solidarności Górniczej Krzysztof Leśniowski w swoim tekście publicystycznym. Zachęcamy do lektury felietonu.

Dzięki porozumieniu podpisanemu przez związki zawodowe i pracodawcę jeszcze przed końcem czerwca pracownicy spółki Tauron Wydobycie otrzymają jednorazową premię. Jej wysokość uzależniono od liczby przepracowanych dniówek między 1 lipca 2017 roku do 30 kwietnia 2018 r. i rodzaju pracy wykonywanej przez daną osobę.

Dominik Kolorz (KWK "ROW" Ruch "Chwałowice") pozostanie przewodniczącym śląsko-dąbrowskiej "Solidarności" przez kolejne 4 lata. Delegaci byli niemal jednomyślni: kandydaturę dotychczasowego szefa Zarządu Regionu (ZR) Śląsko-Dąbrowskiego poparło 159 spośród 172 uczestników Walnego Zebrania Delegatów (WZD), które odbyło się 14 czerwca w Katowicach.

Reprezentatywne organizacje związkowe funkcjonujące w Jastrzębskiej Spółce Węglowej SA (JSW) porozumiały się z Zarządem JSW co do realizacji wzrostu wysokości funduszu wynagrodzeń o 7 procent poprzez wzrost stawek płacy zasadniczej od 1 czerwca bieżącego roku oraz wyrównanie zasad i uprawnień do dodatku stażowego.

Rada Krajowej Sekcji Górnictwa Węgla Kamiennego (KSGWK) NSZZ "Solidarność" dokonała wyboru wszystkich członków nowego prezydium. W jego skład, oprócz przewodniczącego Bogusława Hutka (KWK "Piast-Ziemowit" Ruch "Piast"), weszli: Jarosław Grzesik (KWK "Bobrek-Centrum"), Stanisław Kłysz (ZG "Brzeszcze") i Sławomir Kozłowski (KWK "Pniówek") - wszyscy trzej jako wiceprzewodniczący, Jarosław Szawerna (KWK "ROW" Ruch "Rydułtowy") - sekretarz, Artur Braszkiewicz (KWK "Ruda" Ruch "Halemba") - skarbnik oraz Roman Brudziński (KWK "Borynia-Zofiówka-Jastrzębie" Ruch "Zofiówka") - członek prezydium.

Majowe wydanie Solidarności Górniczej poświęcamy katastrofie w ruchu "Zofiówka", akcji ratowniczej po katastrofie i tragicznemu finałowi poszukiwań zaginionych górników. Ponadto podsumowujemy związkową kadencję 2014-2018, wskazujemy na znaczący wzrost importu węgla do Unii Europejskiej (wbrew twierdzeniom, jakoby dni tego surowca były policzone, a dekarbonizacja - nieunikniona), zaś przewodniczącego Krajowego Sekretariatu Górnictwa i Energetyki NSZZ "Solidarność" Kazimierza Grajcarka pytamy o szczegóły organizowanej z inicjatywy polskich związków zawodowych międzynarodowej konferencji klimatycznej. Polecamy lekturę miesięcznika.

KSGWK: Zmiana warty

Maj 28, 2018
440

Powierzenie Bogusławowi Hutkowi (KWK "Piast-Ziemowit" Ruch "Piast") funkcji przewodniczącego Krajowej Sekcji Górnictwa Węgla Kamiennego (KSGWK) NSZZ "Solidarność" było głównym wydarzeniem sprawozdawczo-wyborczego Walnego Zebrania Delegatów (WZD) KSGWK, które obradowało w Katowicach. Lider Zakładowej Organizacji Koordynacyjnej NSZZ "Solidarność" Polskiej Grupy Górniczej SA otrzymał 48 na 76 oddanych głosów ważnych. Jego kontrkandydata, Stanisława Kłysza (ZG "Brzeszcze"), dotychczasowego wiceszefa Sekcji, poparło 28 delegatów. Nowy przewodniczący zastąpił Jarosława Grzesika, który nie ubiegał się o ponowny wybór.

Decyzją obradującego w Katowicach sprawozdawczo-wyborczego Walnego Zebrania Delegatów Krajowej Sekcji Górnictwa Węgla Kamiennego NSZZ "Solidarność" nowym przewodniczącym największej górniczej organizacji związkowej został Bogusław Hutek (KWK "Piast-Ziemowit" Ruch "Piast"), lider Zakładowej Organizacji Koordynacyjnej NSZZ "Solidarność" Polskiej Grupy Górniczej SA. Otrzymał 48 z 76 oddanych głosów ważnych. Jego kontrkandydata, Stanisława Kłysza (ZG "Brzeszcze"), dotychczasowego wiceszefa Sekcji, poparło 28 delegatów.

Grzesik: Do zobaczenia!

Maj 28, 2018
252

28 maja o godzinie 10. zbiera się Walne Zebranie Delegatów górniczej "Solidarności". Ponad 80 delegatów reprezentujących organizacje zakładowe Związku z wszystkich kopalń i zakładów specjalistycznych wybierze nowe władze Krajowej Sekcji Górnictwa Węgla Kamiennego. Pisałem już o tym poprzednio. Dzisiaj chciałbym podziękować wszystkim osobom, z którymi przez ostatnich 7 lat miałem przyjemność współpracować.

O dobiegającej końca związkowej kadencji 2014-2018, bieżących problemach górnictwa oraz wyzwaniach stojących przed górniczą "Solidarnością" i całą branżą w przededniu sprawozdawczo-wyborczego Walnego Zebrania Delegatów Krajowej Sekcji Górnictwa Węgla Kamiennego (KSGWK) NSZZ "Solidarność" rozmawiamy z przewodniczącym KSGWK Jarosławem Grzesikiem. Zachęcamy do lektury wywiadu.

Działając w imieniu górniczych central związkowych, Krajowa Sekcja Górnictwa Węgla Kamiennego NSZZ "Solidarność" przesłała na ręce prezesa Górniczej Izby Przemysłowo-Handlowej (GIPH) Janusza Olszowskiego projekt Ponadzakładowego Układu Zbiorowego Pracy (PUZP) dla Pracowników Spółek i Zakładów Górniczych.

16 maja przedstawiciele reprezentatywnych organizacji związkowych z Jastrzębskiej Spółki Węglowej SA (JSW) i Zarządu JSW podpisali porozumienie regulujące zasady wypłaty dodatkowej odprawy pośmiertnej dla członków rodzin pracowników Spółki. Tym samym ujednolicono przepisy, które do tej pory różniły się w zależności od kopalni.

Ratownicy odnaleźli piątą (ostatnią) ofiarę tąpnięcia, do którego doszło w KWK "Borynia-Zofiówka-Jastrzębie" Ruch "Zofiówka". Tym samym dobiegła końca prowadzona od 11 dni akcja, którą za pośrednictwem mediów śledziła cała Polska. Na "wieczną szychtę" odeszli: Marcin Balcerak, Piotr Królik, Przemysław Szczyrba, Łukasz Szweda i Michał Trusiewicz. Niech spoczywają w pokoju...

W dziewiątej dobie akcji ratowniczej odnaleziono ciało przedostatniego z górników zaginionych po wstrząsie, do którego doszło 5 maja o godzinie 10.58 na poziomie 900 (rejon H, pokład 409) KWK "Borynia-Zofiówka-Jastrzębie" Ruch "Zofiówka". Ratownicy próbują dotrzeć do ostatniej osoby. Jej losy pozostają nieznane.

Jastrzębska Spółka Węglowa SA poinformowała, że w ósmej dobie akcji ratowniczej odnaleziono jednego z trzech poszukiwanych pracowników KWK "Borynia-Zofiówka-Jastrzębie" Ruch "Zofiówka", który - niestety - nie daje oznak życia. Trwają poszukiwania dwóch pozostałych górników.

Trwa akcja ratunkowa w KWK "Borynia-Zofiówka-Jastrzębie" Ruch "Zofiówka". 5 maja (sobota) o godzinie 10.58 na poziomie 900 (rejon H, pokład 409) doszło tam do silnego wstrząsu górotworu. Pod ziemią przebywało wówczas 250 pracowników. Zdarzenie nastąpiło w miejscu, gdzie 11-osobowa brygada drążyła nowy chodnik podścianowy.

- Górnictwo znów się rozwija. Bez względu jednak na to, w jakiej jest kondycji, sytuacja pracowników zawsze zależeć będzie od umiejętności działania zgodnie z zasadą "jeden za wszystkich, wszyscy za jednego". (...) I takiej postawy wypadałoby sobie życzyć na kolejne 4 lata, bo tylko wtedy działalność związkowa ma sens - pisze przewodniczący Krajowej Sekcji Górnictwa Węgla Kamiennego NSZZ "Solidarność" Jarosław Grzesik, podsumowując kończącą się związkową kadencję 2014-2018. Zachęcamy do lektury felietonu.

- To nie jest dokument przywieziony "w teczce" przez kogoś z Warszawy. 90 procent jego założeń powstało tu, na Śląsku. (...) Warto było się zaangażować i całą sprawę zainicjować, bo dzięki temu powstał pierwszy program rozwoju regionu, który jest realistyczny - podkreśla Dominik Kolorz, szef śląsko-dąbrowskiej "Solidarności", w rozmowie o "Programie dla Śląska": pracach nad dokumentem, jego treści, kolejnych etapach realizacji oraz konsekwencjach dla przemysłu wydobywczego. Zachęcamy do lektury wywiadu.

Rozmowy "ostatniej szansy" z udziałem przedstawicieli strony społecznej reprezentującej załogę Polskiej Grupy Górniczej SA (PGG) i Zarządu PGG zakończyły się podpisaniem porozumienia kończącego zainicjowany 8 marca spór zbiorowy. Uzgodniono wysokość dodatków do przepracowanej dniówki roboczej na poziomie znacznie wyższym od proponowanego przez pracodawcę. Dwugodzinny strajk ostrzegawczy, który miał zostać przeprowadzony 25 kwietnia we wszystkich jednostkach organizacyjnych PGG, został odwołany.

21 kwietnia przedstawiciele środowisk obchodzących Barbórkę wyrazili poparcie dla wniosku przewidującego wpisanie tego święta na krajową listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego. Do historycznej łaźni łańcuszkowej przy Sztolni Królowa Luiza w Zabrzu przybyli tak zwani depozytariusze barbórkowych tradycji - górnicy kopalń węgla kamiennego, pracodawcy, duchowni katoliccy i ewangeliccy, związkowcy oraz członkowie stowarzyszeń lokalnych i samorządowcy - aby podpisać wspólną "deklarację zgody".

Spór w JSW?

Kwi 20, 2018
1006

Reprezentatywne organizacje związkowe funkcjonujące w Jastrzębskiej Spółce Węglowej SA (JSW) domagają się od Zarządu wzrostu stawek płacy zasadniczej o 15 procent i nadpłaty świadczeń utraconych wskutek zawarcia porozumienia z 16 września 2015 roku. Przedstawiając swoje żądania w trybie ustawy o rozwiązywaniu sporów zbiorowych, związkowcy przywołali zapisy porozumienia z 5 maja 2011 r., które gwarantuje załodze obowiązywanie dotychczasowych umów o pracę do czasu wdrożenia jednolitego Zakładowego Układu Zbiorowego Pracy dla Pracowników JSW SA.

Przeprowadzone 9 i 13 kwietnia dwie rundy mediacji nie wystarczyły, by spór zbiorowy na tle płacowym pomiędzy organizacjami funkcjonującymi w Polskiej Grupie Górniczej SA (PGG) a Zarządem Spółki można było zakończyć podpisaniem porozumienia. Pracodawca nie podjął rokowań nad rozwiązaniami proponowanymi przez stronę społeczną. Strony uzgodniły, że kolejna tura rozmów odbędzie się 23 kwietnia.

Walne Zebranie Delegatów (WZD) NSZZ "Solidarność" Lubelskiego Węgla (LW) "Bogdanka" SA wybrało władze zakładowych struktur Związku na kolejne cztery lata. Funkcję przewodniczącego zachował Antoni Pasieczny. Oprócz niego, Komisję Zakładową tworzyć będą: Adam Borowiec, Łukasz Charchol, Andrzej Dec, Tadeusz Gałecki, Konrad Gardyga, Łukasz Kot, Wiesław Kowalewski, Tomasz Kowalik, Patryk Krasucki, Robert Kuchta, Mirosław Myśliwiec, Robert Rodzik, Przemysław Trojan, Nikodem Zakszewski i Marcin Zieliński.

SG: Koniec oszukiwania?

Mar 29, 2018
316

Świąteczne wydanie miesięcznika Solidarność Górnicza poświęcamy sytuacji w Polskiej Grupie Górniczej SA i toczącemu się tam sporowi zbiorowemu. Ponadto piszemy o przyjętym przez rząd projekcie zmiany ustawy o systemie monitorowania i kontrolowania jakości paliw, który ma pomóc w walce z oszustwami przy sprzedaży węgla klientom indywidualnym i o tym, jak spółki węglowe wspierają kształcenie swoich przyszłych i obecnych pracowników. Zachęcamy do lektury.

- Zarządzający Polską Grupą Górniczą (...) okopali się na swoich pozycjach i czekają - zapewne po to, by zareagować w ostatniej chwili, gdy strajk będzie "wisiał w powietrzu". Jednak to, czy zareagować zdążą, nie jest sprawą oczywistą. Tak jak nie jest oczywiste, czy za rok zakłady takie, jak (...) "Jankowice", "Marcel" czy "Rydułtowy", będą miały obowiązujące koncesje na wydobycie - pisze lider górniczej "Solidarności" Jarosław Grzesik, nawiązując do sytuacji w PGG i przeciągającej się sprawy nowelizacji ustawy upraszczającej procedurę przedłużania koncesji. Polecamy lekturę felietonu.

Rokowania w trybie sporu zbiorowego pomiędzy związkami zawodowymi reprezentującymi pracowników Polskiej Grupy Górniczej SA (PGG) a Zarządem Spółki nie przyniosły rozstrzygnięć. Pracodawca odrzucił propozycje podwyżek przedstawione przez stronę społeczną. Sytuacja staje się napięta. Jak poinformowali związkowcy, 28 marca we wszystkich jednostkach organizacyjnych (kopalniach i zakładach) PGG przeprowadzone zostaną masówki informacyjne dla załóg.

W PGG bez zmian

Mar 26, 2018
448

Sprawozdawczo-wyborcze Zakładowe Koordynacyjne Zebranie Delegatów (ZKZD) NSZZ "Solidarność" Polskiej Grupy Górniczej SA (PGG) obradowało w Katowicach. Przedstawiciele komisji zakładowych Związku z PGG podsumowali dobiegającą końca kadencję 2014-2018, udzielili absolutorium ustępującym władzom Zakładowej Organizacji Koordynacyjnej NSZZ (ZOK) "Solidarność" PGG SA i wybrali nowe władze, w tym - przewodniczącego; został nim dotychczasowy lider Organizacji Bogusław Hutek.

Komentując zgłoszony przez organizacje związkowe z Polskiej Grupy Górniczej SA (PGG) postulat podwyższenia wynagrodzeń pracowników PGG o 10 procent, profesor Andrzej Barczak oświadczył, że "podwyżka nie ma sensu (...) społecznego" i "nie ma (...) nic wspólnego z katolicką nauką społeczną Kościoła". - Ponieważ górnicy w ponad 95 proc. są katolikami, niech dowiedzą się, co ta nauka głosi - że firmy nie wolno niszczyć! - stwierdził ekonomista w kontrowersyjnej wypowiedzi opublikowanej przez portal Nettg.pl, czym wywołał oburzenie środowiska górniczego.

Trzynaście organizacji związkowych reprezentujących załogę Polskiej Grupy Górniczej SA (PGG) poinformowało o wejściu w spór zbiorowy z Zarządem Spółki. Przyczyną uruchomienia procedury sporu są kwestie płacowe. Strona społeczna domaga się podwyższenia górniczych wynagrodzeń o 10 procent. Do pierwszej rundy rokowań stanowiących element procedury sporu ma dojść 26 marca.

Obradujące 9 marca w Brzeszczach Zakładowe Zebranie Koordynacyjne Delegatów Zakładowej Organizacji Koordynacyjnej (ZOK) NSZZ "Solidarność" Tauron Wydobycie SA wybrało władze ZOK na kolejne 4 lata. Reprezentujący członków Związku z zakładów górniczych "Brzeszcze", "Janina" i "Sobieski" delegaci zdecydowali, że przewodniczącym Organizacji pozostanie jej dotychczasowy lider - Waldemar Sopata (ZG "Sobieski").

- W ręku mam pismo ZZ "Jedność", a w środku tekst reklamujący... NSZZ "Solidarność". (...) Jeśli takie pochwały padają ze strony nieprzychylnego nam konkurencyjnego związku zawodowego, to czegóż chcieć więcej? - retorycznie pyta autor tekstu publicystycznego, pracownik kopalni wchodzącej w skład Jastrzębskiej Spółki Węglowej SA (JSW), nawiązując do treści biuletynu kolportowanego wśród pracowników JSW. - Doceniliście naszą skuteczność. Teraz zrozumcie swoją niemoc. I zacznijcie działać na rzecz swoich członków, bo może się okazać, że napisaliście im zaproszenie do nas - pisze. Polecamy lekturę felietonu.

Spór zbiorowy pomiędzy organizacjami związkowymi funkcjonującymi w Lubelskim Węglu (LW) "Bogdanka" SA a Zarządem Spółki zakończył się ugodą. Dzięki podpisanemu porozumieniu płacowemu tegoroczne stawki osobistego zaszeregowania pracowników "Bogdanki" będą wyższe od ubiegłorocznych o 5 procent. Ponadto 31 marca załoga otrzyma jednorazową premię motywacyjną. Jej wysokość wyniesie 2700 złotych brutto.

- Rządzący z podziwu godnym uporem odmawiają jakiejkolwiek rekompensaty [za utratę prawa do bezpłatnego węgla - przyp. red. SG] relatywnie niewielkiej grupie około 20 tysięcy osób, choć wypłacili ją 235 tysiącom osób znajdujących się w identycznej sytuacji - pisze przewodniczący górniczej "Solidarności" Jarosław Grzesik, zarzucając politykom dyskryminację między innymi wdów i sierot po czynnych pracownikach kopalń. Zachęcamy do lektury felietonu.

Ukazało się kolejne wydanie Solidarności Górniczej. Tym razem piszemy o specyficznym poczuciu humoru aktywistów z Greenpeace, którzy po tym, jak Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej zarzucił Polsce naruszenie norm jakości powietrza, autorytatywnie orzekli, że winę za ten stan rzeczy ponosi... górnictwo węglowe. Ponadto wskazujemy na konieczność podniesienia górniczych wynagrodzeń w związku z zagrażającym spółkom węglowym zjawiskiem braku rąk do pracy i wyjaśniamy, czym jest "inteligentna kopalnia". Polecamy lekturę miesięcznika.

- Do powrotu na ring od dłuższego czasu namawiali mnie przyjaciele. Sam też tego chciałem, cały czas trenowałem, chodziłem na siłownię, ale nie było sprzyjających warunków, by się przełamać - mówi Damian Jonak, pięściarz, 39-krotny zwycięzca w zawodowym ringu, wieloletni członek NSZZ "Solidarność", z którym rozmawiamy o przyczynach trzyletniej nieobecności na sportowych arenach, decyzji o powrocie do boksowania i planach na najbliższą przyszłość.

- Zamierzamy sukcesywnie poszerzać naszą bazę zasobową (...) Zgodnie z przyjętą strategią skutecznie zabezpieczamy interes Spółki, między innymi składając własne wnioski o koncesje oraz dokonując odwiertów. Zrobimy wszystko, co możemy, żeby cenne złoża węgla koksowego należały do JSW - zapewnia zastępca prezesa Zarządu Jastrzębskiej Spółki Węglowej SA (JSW) do spraw strategii i rozwoju Artur Dyczko, z którym rozmawiamy o specyfice "Strategii 2018-2030" dla Grupy Kapitałowej JSW.

13 lutego związki zawodowe funkcjonujące w Lubelskim Węglu (LW) "Bogdanka" SA przystąpiły do sporu zbiorowego z Zarządem Spółki. Przyczyną sporu są rozbieżności na tle wysokości podwyżek płac dla pracowników "Bogdanki": pracodawca zaproponował między innymi, by górnikom z podlubelskiej kopalni podwyższyć stawki osobistego zaszeregowania o 1 procent, strona społeczna - powołując się na dobrą sytuację finansową firmy - postuluje 10-procentowy wzrost płac.

1 lutego przedstawiciele związków zawodowych funkcjonujących w Gliwickim Zakładzie Usług Górniczych Sp. z o.o. (GZUG) i Zarządu GZUG podpisali porozumienie dotyczące wzrostu płac w 2018 roku. Na mocy porozumienia stawka wynagrodzenia dla pracowników Zakładu wzrosła o 15 procent. Ponadto ustalono wysokość premii bazowej dla osób zatrudnionych na stanowiskach robotniczych pod ziemią. O szczegółach rozmawiamy z szefem zakładowej "Solidarności" Mariuszem Sobotą.

Według Zespołu Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" do spraw Polityki Klimatycznej przyjęta przez Parlament Europejski dyrektywa o ETS (europejskim systemie handlu emisjami CO2) stanowi potężne zagrożenie dla polskiego sektora energetycznego oraz przemysłu energochłonnego i wpisuje się w katastrofalny dla Polski scenariusz całkowitej dekarbonizacji krajowej gospodarki. List w tej sprawie z wnioskiem o pilne spotkanie skierowano do premiera Mateusza Morawieckiego.

Grzesik: Czas na PUZP

Sty 30, 2018
286

- Trwają rokowania dotyczące układu zakładowego w Polskiej Grupie Górniczej, a w Jastrzębskiej Spółce Węglowej prace nad układem zostały niemal sfinalizowane. Prawdziwym wyzwaniem jest jednak skuteczne podjęcie rozmów na temat układu ponadzakładowego - pisze szef górniczej "Solidarności" Jarosław Grzesik, wskazując na kwestie, jakie powinny znaleźć rozstrzygnięcie w 2018 roku. Odnosi się również do treści rządowego "Programu dla górnictwa do roku 2030". Polecamy lekturę felietonu.