Hutek: Rada Pracowników to pełniejszy dostęp do informacji

Kwi 13, 2015

- W dzisiejszym świecie niezwykle cenny jest szybki dostęp do rzetelnej informacji, dlatego od początku byłem za powołaniem Rady, nawet jeśli ze względu na restrukturyzację Kompanii będzie ona działać tylko przez dwa czy trzy miesiące - mówi Bogusław Hutek, przewodniczący Komisji Zakładowej NSZZ "Solidarność" KWK "Piast" w Bieruniu, kandydat reprezentatywnych organizacji związkowych do Rady Pracowników Kompanii Węglowej SA (KW) III kadencji.

Zbliżają się wybory do Rady Pracowników KW. O składzie tego 7-osobowego gremium 22 kwietnia zdecydują pracownicy kopalń i zakładów wchodzących w skład Kompanii.

O to, jaką rolę będzie pełniła Rada w dobie restrukturyzacji największej polskiej spółki węglowej pytamy Bogusława Hutka, kandydata z listy wystawionej przez największe kompanijne organizacje związkowe (NSZZ "S", Związek Zawodowy Górników w Polsce, Związek Zawodowy "Kadra", Wolny Związek Zawodowy "Sierpień 80" i Związek Zawodowy Pracowników Dołowych).

- Z mojego punktu widzenia, podstawowym zadaniem Rady Pracowników powinno być pozyskiwanie tych informacji o sytuacji firmy, których - ze względu na obowiązujące prawo czy brak dobrej woli pracodawcy - nie mogą pozyskać związki zawodowe. Równie ważny jest fakt, że pracodawca musi konsultować z Radą Pracowników każdą zmianę organizacyjną, informując przy tym członków Rady o swoich decyzjach na 30 dni przed wprowadzeniem ich w życie - mówi związkowiec.

Uważa, że nie ma tutaj znaczenia krótszy okres funkcjonowania Rady. - W tym bardzo ważnym przecież czasie związki zawodowe będą zapewne otrzymywać od pracodawcy jakieś wycinki planów decydujących o losie tysięcy pracowników kopalń i zakładów należących do Spółki. Dzięki obecności związkowców w Radzie dostęp do informacji będzie pełniejszy, co pozwoli nam skuteczniej reagować na ewentualne próby pozbawienia pracowników Kompanii posiadanych dzisiaj uprawnień - podsumowuje.

Tworzenie rad pracowników umożliwia Ustawa o informowaniu pracowników i przeprowadzaniu z nimi konsultacji (Dz. U. z 2006 r. Nr 79, poz. 550 z późn. zm.). Ich podstawową kompetencją jest uzyskiwanie informacji od pracodawcy na temat przedsiębiorstwa, m. in. działalności i sytuacji ekonomicznej pracodawcy, przewidywanych zmian stanu i struktury zatrudnienia oraz działań, które mogą powodować istotne zmiany w organizacji pracy lub podstawach zatrudnienia. Pełna kadencja rad trwa 4 lata od dnia wyboru.