KW: Wspólna lista w wyborach do Rady Pracowników

Kwi 07, 2015

22 kwietnia pracownicy Kompanii Węglowej SA (KW) wybiorą 7-osobową Radę Pracowników KW. Pracodawca - z mocy ustawy - zobowiązany jest do przekazywania Radzie szczegółowych danych o sytuacji firmy. Często są to dane niedostępne dla związkowców, dlatego reprezentatywne organizacje związkowe wystawiły wspólną listę kandydatów do Rady i zaapelowały o udział w wyborach.

Kandydaci popierani przez pięć największych związków zawodowych działających w Kompanii - NSZZ "Solidarność", Związek Zawodowy Górników w Polsce, Związek Zawodowy "Kadra", Wolny Związek Zawodowy "Sierpień 80" i Związek Zawodowy Pracowników Dołowych - to:
- Jerzy Demski,
- Bogusław Hutek,
- Dariusz Potyrała,
- Jerzy Sawczuk,
- Przemysław Skupin,
- Krzysztof Stanisławski,
- Waldemar Stelmach.

W specjalnym apelu związkowcy podkreślili, że dane przekazywane Radzie Pracowników Spółki przez pracodawcę stanowią dla strony społecznej "bezcenne źródło informacji", a zgodne współdziałanie Rady i związków zawodowych jest rozwiązaniem, które daje gwarancję skutecznej obrony praw pracowniczych w Kompanii u progu jej przekształceń organizacyjnych.

Wskazali również, że głosy oddane na wspólną listę kandydatów popieranych przez reprezentatywne organizacje związkowe uniemożliwią pracodawcy wprowadzenie do Rady swoich przedstawicieli.

Zgodnie z decyzją Zarządu Kompanii, wybory do Rady Pracowników KW III kadencji zostaną przeprowadzone 22 kwietnia (środa) w godzinach 5.00-24.00. Głosować będą mogli niemal wszyscy pracownicy jednostek organizacyjnych Spółki - pozbawieni czynnego prawa wyborczego są tylko pracownicy młodociani.

Tworzenie rad pracowników umożliwia Ustawa o informowaniu pracowników i przeprowadzaniu z nimi konsultacji (Dz. U. z 2006 r. Nr 79, poz. 550 z późn. zm.). Ich podstawową kompetencją jest uzyskiwanie informacji od pracodawcy na temat przedsiębiorstwa, m. in. działalności i sytuacji ekonomicznej pracodawcy, przewidywanych zmian stanu i struktury zatrudnienia oraz działań, które mogą powodować istotne zmiany w organizacji pracy lub podstawach zatrudnienia. Kadencja rad trwa 4 lata od dnia wyboru.