Kolorz: Trudno sobie wyobrazić, że nie dojdziemy do uzgodnień

Sty 17, 2015

Przed godziną 2. zakończyło się spotkanie zespołu roboczego złożonego z trzech przedstawicieli Międzyzwiązkowego Komitetu Protestacyjno-Strajkowego (MKPS) i trzyosobowej delegacji rządowej. - Górnicy strajkujący (...) pod ziemią mogą mieć dużą nadzieję na to, że jutro będą mogli wyjechać - podsumował efekty rozmów szef śląsko-dąbrowskiej "Solidarności" Dominik Kolorz.

- Ta wczorajsza iskierka przeradza się w światełko nadziei. Rozmowy były na bardzo wysokim poziomie merytorycznym - ocenił przewodniczący. - Po tych rozmowach, po tych wzajemnych ustępstwach stron, trudno sobie wyobrazić, że w sobotę nie dojdziemy do uzgodnień - dodał, zaznaczając jednak, że wciąż kilka spraw pozostaje do załatwienia.

Zbliżoną opinię na temat przebiegu negocjacji wyraził pełnomocnik rządu do spraw restrukturyzacji górnictwa węgla kamiennego Wojciech Kowalczyk. - Rozmowy były bardzo konstruktywne i również strona rządowa jest dobrej myśli - powiedział.

Zespół roboczy mający na celu wypracowanie porozumienia związanego z programem restrukturyzacji górnictwa zbierze się ponownie w sobotę o godzinie 11., zaś na 14. zaplanowano początek rozmów z udziałem całego MKPS.