Pogotowie strajkowe i kolejne protesty

Sty 16, 2015

Ogłoszenie ogólnopolskiego pogotowia strajkowego przez Krajowy Sztab Protestacyjny NSZZ "Solidarność", wielotysięczna manifestacja pracowników KWK "Sośnica-Makoszowy" i innych grup społecznych w Gliwicach oraz przystąpienie górników z kopalń Katowickiego Holdingu Węglowego SA (KHW) do podziemnej akcji strajkowej - to główne wydarzenia dziesiątego dnia protestów przeciwko przyjęciu przez rząd Planu Naprawczego dla Kompanii Węglowej SA (KW).

Tworzony przez szefów regionów i sekretariatów branżowych Krajowy Sztab Protestacyjny NSZZ "Solidarność" obradował dziś w Katowicach. Efektem dyskusji związkowców z całego kraju stało się ogłoszenie ogólnopolskiego pogotowia strajkowego, które ma być formą wsparcia dla górników walczących o dalszy byt czterech kompanijnych kopalń. Przypomnijmy, że rząd chciałby likwidacji KWK "Bobrek-Centrum", KWK "Brzeszcze", KWK "Pokój" i KWK "Sośnica-Makoszowy", czemu konsekwentnie mówią "nie" sami pracownicy tych zakładów, ich rodziny, ale również społeczności lokalne Brzeszcz, Bytomia, Gliwic, Rudy Śląskiej i Zabrza.

Dalsze działania "S" na terenie całego kraju będą uzależnione od decyzji Międzyzwiązkowego Komitetu Protestacyjno-Strajkowego (MKPS) i przebiegu negocjacji, które prowadzą przedstawiciele MKPS.

Związkowcy zaapelowali o oflagowanie wszystkich zakładów pracy, w których działa NSZZ "Solidarność".

Na Warszawę!

Ulicami Gliwic przeszła manifestacja z udziałem ponad pięciu tysięcy osób. To kolejny wyraz oburzenia pracowników KWK "Sośnica-Makoszowy" wobec niesłusznej - ich zdaniem - decyzji o likwidacji zakładu. Protestujący wyruszyli sprzed ruchu "Sośnica", by dotrzeć przed Urząd Miejski przy ulicy Zwycięstwa. Tam odbył się finalny wiec. Po drodze skandowali m.in. "Chodźcie z nami, górnikami" i "Zamknąć rząd, nie kopalnie" - przed Urzędem natomiast można było usłyszeć wezwanie "Na Warszawę!".

W marszu wziął udział przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" Piotr Duda. - Jestem tu z wami nie tylko jako przewodniczący "Solidarności", ale przede wszystkim jako mieszkaniec Śląska i mieszkaniec Gliwic. (...) Pracownicy tych kopalń i w ogóle pracownicy polscy nie chcą nic szczególnego w XXI wieku. Chcą tylko godnie pracować, płacić podatek dochodowy i utrzymywać swoje rodziny. Czy my chcemy czegoś szczególnego? - pytał zgromadzonych przed gliwickim magistratem. Tłum mieszkańców odpowiedział mu głośnym "Chcemy pracy!".

Holding przystępuje do akcji

Do prowadzonego pod ziemią protestu pracowników kopalń KW i Zakładu Górniczego "Sobieski" dołączyli górnicy z Zakładu Górniczego "Janina" i kopalń KHW: KWK "Murcki-Staszic", KWK "Wieczorek", KWK "Wujek" Ruch "Śląsk" i KWK "Wujek" Ruch "Wujek".

Równolegle trwają protesty na powierzchni - tak jest w Jastrzębskiej Spółce Węglowej SA, natomiast pracownicy kompanijnego Zakładu Remontowo-Produkcyjnego niemal codziennie wspierają solidarnościowe akcje inicjowane przez zakładowe struktury związkowe z kopalń zagrożonych likwidacją.