Związkowcy z KW: Wstrzymać likwidację deputatu dla emerytów!

Paź 13, 2014

Związkowcy z Kompanii Węglowej SA (KW) zaapelowali do Zarządu Spółki, by ten odstąpił od decyzji o likwidacji prawa emerytów, rencistów i innych uprawnionych osób do bezpłatnego węgla. Wskazali, że wciąż toczą się rozmowy na temat związkowej propozycji przejęcia zobowiązań dotyczących bezpłatnego węgla przez Skarb Państwa. Strona rządowa - jak dotąd - nie odrzuciła tego pomysłu, a jego realizacja mogłaby odciążyć finanse spółek węglowych już w roku 2016.

Dostrzegając problem zalegania na kopalnianych zwałowiskach dużych ilości węgla, przedstawiciele kompanijnych organizacji związkowych zaproponowali też, aby w "przejściowym" roku 2015 realizacja deputatu dla wspomnianych grup odbywała się wyłącznie w naturze.

Przypomnijmy, że o pozbawieniu byłych pracowników KW i innych uprawnionych osób prawa do bezpłatnego węgla Zarząd Kompanii zdecydował pod koniec września. Przyjęta wówczas uchwała ma wejść w życie z dniem 1 stycznia przyszłego roku.