Prezydium KK poparło protest w Braniewie

Wrz 24, 2014

- Prezydium Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" popiera spontaniczny protest obywatelskiego nieposłuszeństwa, który jest skierowany przeciwko nieuczciwemu importowi rosyjskiego węgla - czytamy w wydanym dziś stanowisku najwyższych władz "S". - Ostrzegamy, że dalsze odsuwanie w czasie rozwiązań ratunkowych dla polskiego górnictwa może doprowadzić do eskalacji społecznego niezadowolenia, wobec którego NSZZ "Solidarność" nie pozostanie obojętna - napisali związkowcy.

Zdaniem Prezydium Komisji Krajowej "S" rozpoczęta dziś rano akcja blokady torów na polsko-rosyjskim przejściu granicznym w Braniewie przez pracowników polskich kopalń jest konsekwencją złamania przez resort gospodarki i premiera Donalda Tuska złożonej wcześniej deklaracji ograniczenia importu węgla.

- Zrozumiała jest determinacja i oburzenie górników w sytuacji, gdy polskie spółki węglowe stoją na skraju upadku, a do naszego kraju importowane są coraz większe ilości złej jakości węgla po dumpingowych cenach. To nie tylko rujnuje naszą gospodarkę, ale również stanowi zagrożenie dla bezpieczeństwa energetycznego kraju - podkreślili autorzy stanowiska.