Emeryci i renciści nie rezygnują. Protest przed siedzibą JSW

Cze 19, 2014

We wtorek, 17 czerwca, przed siedzibą Jastrzębskiej Spółki Węglowej SA (JSW) po raz kolejny pikietowali emeryci i renciści, którym nie wypłacono pierwszej raty ekwiwalentu za deputat węglowy. Termin protestu nie był przypadkowy: tego właśnie dnia w siedzibie Spółki obradowała Rada Nadzorcza JSW. Protestujący zapowiedzieli, że nie odejdą, dopóki nie wyjdzie do nich przewodniczący Rady Nadzorczej. Nikt się jednak nie pojawił, a emeryci i renciści musieli poprzestać na złożeniu pisma skierowanego do Rady.

- To ostatni z pokojowych protestów - zapowiedział Zbigniew Jaskólski, przewodniczący Międzyzakładowej Komisji Koordynacyjnej NSZZ "Solidarność" Emerytów i Rencistów przy JSW.

Następnym krokiem ma być rozbicie miasteczka namiotowego przed siedzibą Zarządu.

Emeryci i renciści złożyli również w jastrzębskiej Prokuraturze Rejonowej zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa przez Zarząd JSW. - Chodzi o złamanie wszystkich porozumień, trzech wyroków Sądu Najwyższego i konstytucji. Teraz pieniędzy nie dostaliśmy. Zarząd mówi, że wypłaci w październiku, a wiemy, że ich nie dostaniemy, bo JSW zapłaciła za kopalnię "Knurów-Szczygłowice". Brakuje jeszcze 1 miliarda 100 milionów złotych - tłumaczył Jaskólski.

Przypomnijmy, że Zarząd JSW podjął decyzję o wypłacie ekwiwalentu za deputat węglowy dla emerytów i rencistów w jednej racie. Kwota miałaby trafić na emeryckie konta dopiero w październiku, a nie - jak stanowi porozumienie z 2002 roku - w maju i październiku.

Jastrzębskich emerytów i rencistów od początku wspiera Zakładowa Organizacja Koordynacyjna NSZZ "Solidarność" Jastrzębskiej Spółki Węglowej SA.