KHW nie sprzedaje, JSW nie wydobywa. Apel do premiera

Maj 23, 2014

Górnicze centrale związkowe zaapelowały do premiera Donalda Tuska o kompleksowe rozwiązywanie problemów wszystkich spółek węglowych. Związkowcy zwrócili uwagę, że problemy ze zbytem węgla ma Katowicki Holding Węglowy SA (KHW). Z kolei Jastrzębska Spółka Węglowa SA (JSW) nie wydobywa takiej ilości węgla koksującego, jaką mogłaby sprzedać.

Strona związkowa krytycznie oceniła przekaz medialny strony rządowej, który sugeruje, że problemy dotykają jedynie Kompanię Węglową SA (KW). Podkreślono, że pozostałe dwie duże spółki węglowe - KHW i JSW - zatrudniają łącznie niemal 40 tysięcy, mniej więcej dwie trzecie tego, co KW.

- Aktualnie na zwałach kopalń wchodzących w skład Katowickiego Holdingu Węglowego S.A. zalega 1,7 mln ton węgla, który został wydobyty zgodnie z przyjętym Planem Techniczno-Ekonomicznym, ale nie został sprzedany, również wskutek niekontrolowanego importu surowca do Polski, o którego wstrzymanie od dłuższego czasu apelują wszystkie górnicze centrale związkowe - wskazano w apelu.

Zdaniem związkowców Holdingowi już dziś grozi utrata płynności finansowej, co w konsekwencji może doprowadzić do wstrzymania wypłaty wynagrodzeń pracowniczych, likwidacji miejsc pracy, a nawet upadłości KHW.

Osobny akapit poświęcono błędnej polityce kierownictwa JSW. Jastrzębskie kopalnie - w przeciwieństwie do zakładów wchodzących w skład KW i KHW - wydobywają znacznie mniej węgla, niż mogłyby sprzedać "na pniu". Chodzi tutaj o węgiel koksujący, na który jest popyt. Jednocześnie Zarząd Spółki poinformował, że w roku bieżącym roku firma prawdopodobnie poniesie stratę.

W zakończeniu Międzyzwiązkowy Sztab Protestacyjno-Strajkowy Górniczych Central Związkowych po raz kolejny wezwał premiera do zdiagnozowania sytuacji we wszystkich spółkach węglowych i podjęcia natychmiastowych działań ratunkowych na rzecz poprawy sytuacji w całym sektorze wydobywczym.