KHW: Sprzeciw związków wobec "14-tki" w ratach (aktualizacja)

Sty 28, 2014

Organizacje związkowe działające w Katowickim Holdingu Węglowym SA (KHW) odrzuciły przedstawioną przez Zarząd KHW propozycję ratalnej wypłaty pracownikom tzw. czternastej pensji za rok 2013. - "Czternastka" jest elementem wynagrodzenia wynikającym z Holdingowej Umowy Zbiorowej, będącej układem zbiorowym pracy. Tam też uregulowano zasady jej wypłacania: do końca stycznia i w całości, co kończy dyskusję - uzasadnia stanowisko strony społecznej wicelider NSZZ "Solidarność" w KHW Piotr Bienek.

Pomysł rozbicia "czternastki" za rok 2013 na raty padł podczas spotkania związkowców i przedstawicieli pracodawcy dotyczącego ewentualnego zawieszenia niektórych zapisów Holdingowej Umowy Zbiorowej (HUZ). - W trakcie rozmów pan prezes Łój omówił aktualną sytuację KHW, po czym poinformował, że Zarząd zastanawia się nad ratalną formą wypłaty tzw. czternastej pensji - relacjonuje Bienek. - Po pierwsze: byłoby to złamanie artykułu 17. Umowy, złamanie prawa pracy - tak samo, jak złamaniem prawa pracy byłoby wypłacenie miesięcznej pensji w ratach. Po drugie: zaskakuje sam fakt pojawienia się takiej propozycji, bo sytuacja Holdingu nie jest tak dramatyczna, by zachodziła konieczność wprowadzania nadzwyczajnych rozwiązań płacowych - komentuje.

Wspomniany przez Bienka artykuł HUZ daje pierwszeństwo realizacji zobowiązań finansowych KHW wobec pracowników przed realizacją innych zobowiązań finansowych zakładów należących do Holdingu.

Strona związkowa wyraziła wolę prowadzenia dalszych rozmów na temat "czternastki" za rok ubiegły.

Aktualizacja [Lut 04, 2014]

- W KHW "czternastki" za rok 2013 zostały wypłacone w całości - poinformował Solidarność Górniczą wiceprzewodniczący holdingowej "S" Piotr Bienek.