Kolejna rocznica tragicznych zdarzeń. Program obchodów

Gru 11, 2013

W najbliższych dniach Region Śląsko-Dąbrowski NSZZ "Solidarność" wspominać będzie smutne wydarzenia sprzed 32 lat: ogłoszenie stanu wojennego i masakrę protestujących przeciwko poczynaniom komunistycznych władz górników z kopalni "Wujek". Główne obchody odbędą się 13 grudnia w Zabrzu-Zaborzu, gdzie internowano związkowców, i 16 grudnia w Katowicach, przed Pomnikiem Dziewięciu z "Wujka". O tragicznej historii przypomną też imprezy zorganizowane przez inne środowiska.

Od 11 do 13 grudnia katowickie kino "Światowid" (ulica 3 Maja 7) gościć będzie organizowany przy współudziale z regionalnym oddziałem Instytutu Pamięci Narodowej przegląd filmów fabularnych "Drogi do wolności". - Filmy z przeglądu traktują o bolesnych okresach z historii naszej ojczyzny, pozwalają w szerszym kontekście spojrzeć na istotę systemu totalitarnego oraz na postawy ludzi niezłomnych, którzy w różnych okresach, w bardzo różnych sytuacjach - od Sybiru po warszawskie kazamaty - potrafili udowodnić, że są takie wartości, nierozerwalnie powiązane z narodem i ojczyzną, których nawet śmierć nie przezwycięża - zapowiadają organizatorzy wydarzenia.

Pierwszego dnia przeglądu pokazany został obraz Antoniego Krauze "Czarny czwartek. Janek Wiśniewski padł". Przez dwa kolejne dni widzowie będą mieli okazję do obejrzenia filmów takich jak "Mała matura 1947" Janusza Majewskiego, "Tam i z powrotem" Wojciecha Wójcika, "Lekcja historii - rzecz o stanie wojennym" Jacka Piotrowskiego i Iwony Pałatyńskiej oraz "Magazyn Biura Stanu Wojennego" Leszka Dziumowicza.

13 grudnia o godzinie 13. w zlokalizowanym przy kopalni "Wujek" Śląskim Centrum Wolności i Solidarności odbędzie się promocja audiobooka na temat wydarzeń z grudnia 1981 roku.

Tego samego dnia, tylko godzinę wcześniej, rozpoczną się regionalne uroczystości upamiętniające ofiary stanu wojennego. Ich pierwszą część stanowić będzie msza święta w zabrskim kościele pod wezwaniem świętej Jadwigi Śląskiej, a po mszy - złożenie kwiatów przed krzyżem upamiętniającym niemal 900 internowanych, którzy trafili do zakładu karnego w Zabrzu-Zaborzu po ogłoszeniu stanu wojennego.

Trzy dni później, 16 grudnia, NSZZ "Solidarność" upamiętni dziewięciu górników poległych z rąk funkcjonariuszy Zmotoryzowanych Odwodów Milicji Obywatelskiej podczas pacyfikacji strajku w KWK "Wujek" oraz pozostałe ofiary komunistycznego reżimu. Msza święta w katowickim kościele pw. Podwyższenia Krzyża Świętego rozpocznie się o godz. 16. Po jej zakończeniu uczestnicy obchodów przejdą w kierunku kopalni "Wujek". Tam, przed Pomnikiem Dziewięciu z "Wujka", wezmą udział w apelu poległych, a przybyłe delegacje złożą kwiaty.

PROGRAM UROCZYSTOŚCI UPAMIĘTNIAJĄCYCH OFIARY STANU WOJENNEGO

13 grudnia (piątek)

- godz. 12.00: uroczysta msza święta w zabrskim kościele pw. św. Jadwigi Śląskiej (ul. Wolności 504)
- godz. 13.00: złożenie kwiatów przed krzyżem upamiętniającym internowanych w stanie wojennym