Region ÅšlÄ…sko-DÄ…browski: "Nie" dla procesu zwijania Kompanii

Lis 21, 2013

Śląsko-dąbrowska "Solidarność" wezwała Zarząd Kompanii Węglowej SA (KW) do natychmiastowego wstrzymania działań opartych na założeniach nowego "programu naprawczego". - Założenia programu dotyczące zwolnień pracowników, obniżenia świadczeń i uprawnień dla byłych i obecnych pracowników (...) odbieramy jako rozpoczęcie procesu likwidacji wielu kopalń wchodzących w skład KW - stwierdzili delegaci na Walne Zebranie Delegatów (WZD) Regionu Śląsko-Dąbrowskiego "S" w przyjętym stanowisku.

142 delegatów reprezentujących pracowników większości branż funkcjonujących na Górnym Śląsku i w Zagłębiu Dąbrowskim przyjechało do Katowic, by podsumować efekty działań podejmowanych przez NSZZ "Solidarność" od lipca 2012 do listopada 2013 roku.

W krótkim wystąpieniu na inaugurację WZD ksiądz prałat Stanisław Puchała, kapelan śląsko-dąbrowskiej "S", nawiązał do nauki papieża Jana Pawła II o ludzkim wymiarze dialogu, stanowiącego podstawę każdej działalności na rzecz człowieka, zwłaszcza działalności związkowej. Duchowny podkreślił, że istotą dialogu w ujęciu papieskim powinno być przede wszystkim spotkanie człowieka z człowiekiem - następnie wysłuchanie jednych przez drugich, potem zadawanie pytań i wreszcie dojście do porozumienia.

Występując w charakterze zaproszonego gościa, przewodniczący Komisji Krajowej "S" - a zarazem delegat - Piotr Duda wskazywał na konieczność konsekwentnego dążenia do zmiany ustawy o referendach krajowych. Zwrócił uwagę, że dzięki wprowadzeniu odpowiednich zapisów konstytucyjnych politycy zabezpieczyli się przed jakąkolwiek odpowiedzialnością wobec społeczeństwa między jednymi a drugimi wyborami.

Przedstawiając doroczne sprawozdanie, szef regionalnej "S" Dominik Kolorz wymienił najważniejsze akcje z udziałem pracowników należących do Związku ze szczególnym uwzględnieniem przeprowadzonego 26 marca generalnego strajku solidarnościowego. Zdaniem Kolorza jednym z najistotniejszych skutków społecznych, będących konsekwencją przygotowań do marcowej akcji, stało się upowszechnienie wiedzy o skutkach wprowadzania w życie Pakietu Klimatycznego, co wynikało ze zgłoszonego i wielokrotnie wówczas omawianego postulatu objęcia branż energochłonnych programem rekompensat, tak jak to ma miejsce w innych krajach członkowskich Unii Europejskiej.

Lider śląsko-dąbrowskiej "Solidarności" przytoczył ostateczne liczby związane ze strajkiem: referendum strajkowe przeprowadzono w 517 organizacjach zakładowych Związku, a do protestu przystąpiło około 85 tysięcy osób.

Wśród przyjętych dokumentów znalazło się wspomniane już stanowisko dotyczące dramatycznej sytuacji pracowników kopalń i zakładów Kompanii Węglowej SA, wynikającej z wdrażania założeń tzw. programu naprawczego, choć nie został on jeszcze przedstawiony stronie związkowej do konsultacji, ani Radzie Nadzorczej KW do zatwierdzenia. Delegaci na WZD wezwali władze Kompanii oraz organ właścicielski (Ministerstwo Gospodarki) do podjęcia rzetelnych i transparentnych negocjacji, których celem będzie uzgodnienie programu funkcjonowania firmy na kolejne lata. Zażądali też natychmiastowego wstrzymania jakichkolwiek decyzji rzutujących na bezpieczeństwo pracowników i przyszłość Kompanii Węglowej, które opierałyby się na "programie naprawczym" sygnowanym przez Zarząd Spółki.