KW: Motywacja na zdrowych zasadach

Lis 06, 2012

Związkowcy porozumieli się z Zarządem Kompanii Węglowej SA (KW) w sprawie zasad funkcjonowania funduszu motywacyjnego i wypłaty premii motywacyjnej. To, czy pieniądze trafią do kieszeni pracowników kopalń oraz Zakładu Górniczych Robót Inwestycyjnych, zależeć będzie od realizacji założonego wydobycia (70 procent funduszu) i/lub postępu robót przygotowawczych (30 procent).

Uzgodniono stopień partycypacji poszczególnych grup pracowniczych w funduszu. Dla pracowników dołowych współczynnik wysokości premii wyniesie 1, pracownicy zakładów przeróbki mechanicznej otrzymają 0,65 tej kwoty, pozostali fizyczni na powierzchni - 0,4, a pozostali pracownicy - 0,25. Innymi czynnikami regulującymi wysokość premii wypłacanej konkretnemu pracownikowi będą liczba przepracowanych dni i wymiar czasu pracy.

Zgodnie z zapisami regulaminu, ostatecznym terminem wypłaty premii motywacyjnej za dany rok będzie 10 lutego roku następnego.

Jeśli zakład przez większą część roku będzie fedrował zgodnie z planem lub ponad plan, a w pewnym momencie przyjdzie załamanie wynikające z nieprzewidzianych zdarzeń i w skali roku planu nie wykona, nic straconego - wydobycie i wykonane metry zostaną rozliczone kwartalnie, co oznacza, że pracownicy otrzymają premię za te kwartały, w których plan lub postęp w przodkach został zrealizowany.

Pracownik nie otrzyma premii, gdy:
- doprowadzi do rozwiązania umowy o pracę z wypowiedzeniem lub bez wypowiedzenia,
- zostanie przyłapany na spożywaniu alkoholu w miejscu pracy lub w czasie pracy,
- przystąpi do pracy po spożyciu alkoholu,
- dopuści się kradzieży kompanijnego mienia, wyrządzi szkodę temu mieniu lub narazi Spółkę na straty.

Oprócz uzgodnień w sprawie funduszu motywacyjnego, związkowcom udało się wynegocjować i podpisać aneks do porozumienia z 2004 roku, który pozwoli ujednolicić zaliczanie lat pracy do Karty Górnika we wszystkich kopalniach należących do Kompanii.

Treść obydwu podpisanych dokumentów publikujemy w postaci plików PDF:
- Aneks nr 5 z dnia 5 listopada 2012 r. do "Porozumienia zawartego w dniu 20 grudnia 2004 r. pomiędzy Zarządem Kompanii Węglowej S.A. a organizacjami związków zawodowych - tekst jednolity na dzień 19 grudnia 2011 r.",
- Regulamin Funduszu Motywacyjnego.